Sport és hidratáció - Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?
Sportolás közben, legyen szó akár hobbisportolásról, akár versenysportról, fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra a szervezet folyadék-, valamint só (elektrolit) háztartásának biztosítása érdekében.
Testmozgás során, sportoláskor, fizikai munka végzésekor a szervezet nagyobb erőt fejt ki, több energiát használ fel, fokozódik a hőtermelése. Ezt a plusz hőmennyiséget izzadás formájában adja le, folyadékot veszít a túlmelegedés elkerülése, a hőegyensúly fenntartása érdekében. Folyadékvesztés során sok ásványi anyag és nyomelem is távozik szervezetünkből.
Izzadással a legnagyobb mennyiségben a nátriumot vesztjük. Az elvesztett folyadékot, elektrolitokat pedig pótolni kell. Nyári melegben, intenzív mozgás során hamarabb jelzi a szervezet folyadék iránti igényét szomjúságérzet formájában, azonban hidegebb időben is figyelni kell rá. A hidegben történő testmozgás nehezíti a légzés általi folyadékveszteség felismerését.
Az izzadtság elpárologtatása hő-, illetve energiaveszteséget is jelent.
Az elvesztett folyadék és az elektrolitok pótlása szükséges többek között a vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok oldásához, felszívódásához és szállításához, a szervezet belső hőmérsékletének biztosításához.
Amennyiben nem pótoljuk megfelelően a folyadékot az elektrolit-háztartás zavara valamint folyadékhiány (dehidráció) lép fel. A folyadék mennyiségének csökkenése a vér mennyiségének, ezzel pedig az összes szervünk oxigénellátottságának csökkenését okozza, ezért az egész szervezetet kórosan érinti a folyadék, és ezzel együtt az elektrolitok hiánya. A dehidrációra, az elektrolithiányra a szervezet fáradtsággal, kimerültséggel, a sport teljesítmény romlásával reagál. Csökken az állóképesség, az erő, a sebesség. Hányinger, hányás léphet fel, romlik a keringés, terhelődik a szív: szapora szívverés, szívritmuszavarok, oxigénhiányos állapot alakulhat ki, akár szívinfarktus, szívmegállás is. Előrehaladott, súlyos esetekben az agyi működés zavarával, eszméletvesztéssel is járhat.
Fontos tudni! Mi a teendő szívinfarktus esetén?
Sportolás előtt, alatt és után is gondoskodnunk kell a rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfelvételről. Az edzések alatti folyamatos folyadékfelvétellel elkerülhető, csökkenthető a kifáradás, a sportteljesítmény csökkenése.
Mennyi folyadékot fogyasszunk?
A folyadékszükségletet a fizikai aktivitás (sportolás), annak mértéke, intenzitása, hossza, az időjárás, a környezeti tényezők, a kor, a nem és egyéni tulajdonságok (izzadékonyság mértéke) befolyásolja. Az idősebbeknek, a gyerekeknek, a nehezebb fizikai munkát végzőknek, intenzíven sportolóknak vagy meleg időjárás esetén mindannyiunknak nagyobb a folyadékigénye.
Túlzásba vitt folyadékfogyasztás ritkán, de kialakulhat vízmérgezés (hyponatremia) formájában. Ilyenkor a vesék működészavara is a háttérben állhat. A kialakuló kórállapot a nátrium háztartás felborulását jelenti, akár agyödéma és halál is bekövetkezhet.
A vizelet mennyiségének és színének vizsgálata, valamint a testsúlymérés edzés előtt és után segítséget adhat abban, hogy eldönthessük, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztottunk-e. Nagy mennyiségű, világos vizelet jó hidratáltságra, míg kevés, sötét vizelet dehidratáltságra utal. Edzés utáni testsúlycsökkenést legnagyobb valószínűséggel a folyadékveszteség okozza, pótolni kell a folyadékot. A testsúly növekedése pedig azt jelenti, hogy a szükségesnél többet ittunk edzés alatt.
Mivel pótoljuk az elvesztett folyadékot?
A tiszta, természetes ásványvíz a vízigény kielégítésére a legalkalmasabb. Az ásványvíz számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.
Kifejezetten intenzív, 1 óránál hosszabb ideig tartó sportolás, erőkifejtés esetén vagy nagyon melegben megfelelő minőségű, összetételű sportitalok segítségével az ásványi anyagokat valamint a szénhidrátot is pótolhatjuk, hiszen szüksége van a szervezetnek az elvesztett energia pótlására.
Tovább Sport és hidratáció
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember