A napi zöldség és gyümölcsfogyasztás - Milyen előnyökre számíthat?
Mindenki tudja, hogy a zöldség-és gyümölcsfogyasztás több okból is fontos, de egy új kutatás a szívbetegségek elleni védekezést is feltette a listára.
Több mint 300 000 ember adatait elemezték 6 európai országból. A 40-85 év közötti résztvevőket az Európai Rák-és Táplálkozási Vizsgálat keretében átlagosan 8,5 évig követték nyomon.
A European Heart Journal január 18-i számában megjelent cikk tanúsága szerint 1 636-an haltak meg ischemiás szívbetegségben, ami a leggyakoribb formája ennek a megbetegedésnek, és a vezető halálok is egyben kontinensünkön. Az ebben szenvedők vérkeringése leromlik a szívben, ami anginát, mellkasi fájdalmat és szívinfarktust okoz.
Egészséges táplálkozás |
Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni. |
A tanulmány eredményei szerint azoknak, akik legalább napi nyolc adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, 22 százalékkal csökkent az esélyük arra, hogy ischémiás szívbetegségben haljanak meg, mint azoknak, akiknek háromnál kevesebb alkalommal került a tányérjukra ezekből az élelmiszerekből.
Egy adag mennyiségét 80 grammban állapították meg, mely megfelel egy kisebb banánnak, egy közepes almának vagy egy kis darab répának.
Két adag felett minden további adag egyenként 4 százalékkal csökkentette a betegség esélyét.
Napi öt adag zöldség és gyümölcs...
Más szavakkal, ha valaki öt adag zöldséget és gyümölcsöt eszik egy nap, annak 4 százalékkal kisebb a kockázata a halálos betegségre, mint annak, aki csak négy adagot vesz magához, és így tovább. - nyilatkozta a vezető szerző, Francesca Crowe az Oxfordi Egyetem Rákepidemiológiai Egységéből.
Az elemzés fő üzenete az, hogy több zöldség és gyümölcs fogyasztásával csökken az ischémiás szívbetegség miatti halálesetek kockázata.
Az eredmények közlése terén azonban nem árt az óvatosság, mivel az még nem biztos, hogy esetleg nem az étrend vagy az életmód más komponense áll az összefüggés mögött. – jegyezte meg Crowe.
Ha jól megtervezett intervenciós tanulmányok révén meg tudnánk érteni a zöldség-és gyümölcsfogyasztás valamint az ischémiás szívbetegség mögött meghúzódó biológiai mechanizmusokat, akkor talán meg tudnánk határozni, hogy ez az összefüggés véletlenszerű e - jelentette ki Crowe.
(forrás: Medipress)