11 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez
Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.
1. Próbálja meg elérni, illetve megtartani a normál testsúlyt! Mind az elhízás és túlsúly, mind pedig az alultápláltság és kóros soványság kerülendő!
2. Naponta legalább 30 percet mozogjon!
3. Kerülje a cukros italokat, csökkentse a magas kalóriájú ételek fogyasztását, különösen azokat, melyek rosttartalma alacsony és hozzáadott cukrot tartalmaznak!
4. Egyen sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
5. Csökkentse a vörös húsok fogyasztását, mint a marha, disznó, birka, és kerülje a feldolgozott húsételeket!
6. Amennyiben alkoholt fogyaszt, limitálja azt 2 pohárnyira, amennyiben Ön férfi, ha nő, ne fogyasszon napi egy pohárnál többet!
7. Csökkentse a sóhasználatot, illetve a sóval tartósított ételek fogyasztását!
8. Ne használjon étrend-kiegészítőket (kivéve abban az esetben, ha orvosa javasolja)!
9. Gyermeke számára legjobb, ha legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap, és csak ezután kezdi meg a hozzátáplálást különböző italokkal, majd ételekkel!
10. Kezelés után a rákos túlélők is kövessék a rákmegelőzési tanácsokat!
11. Nagyon fontos, hogy rendszeresen részt vegyen szűrővizsgálatokon, hogy az esetleges betegségeket időben felfedezhessék, és minél hamarabb megkezdhessék a megfelelő orvosi kezelést!
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika