Mediterrán diétával a stroke és a szívinfarktus ellen
Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete végzett felmérést a mediterrán diéta és a stroke, valamint a szívinfarktus vonatkozásában. Az, hogy a mediterrán diéta csökkenti a stroke és a cardiovasculáris események rizikóját evidenciának számít, de kevés nagy esetszámú vizsgálat született ez idáig ennek objektív igazolása céljából.
A fenti kijelentést arra alapozzák, hogy a mediterrán népek életmódjának ismeretében a mediterráneum egészségügyi statisztikájának alakulását figyelték meg.
Ez azért kiemelkedő fontosságú felmérés, mert az említett összefüggéseket nagy esetszámú vizsgálattal sikerült igazolni.
Szinte hihetetlenek a számadatok, de a szívinfarktus rizikója 23%-kal, a stroke rizikója 13%-kal kevesebb a mediterrán diétán élők csoportjában az átlagpopulációhoz viszonyítva. Az összefüggéseket 20 éven keresztül vizsgálták közel 75 ezer résztvevő bevonásával.
Mik a mediterrán diéta alapvető jellemzői?
Sok tanulmány készült már, melyek a mediterrán diéta alapvető jellemzőit hangsúlyozták, lássuk, mik azok az alapvető jellemzők, amiért igazán egészséges ez az étrendet:
- Az ételeket lehetőleg minél kevésbé tegyük ki hőhatásnak, amit lehet, nyersen fogyasszunk.
- Bőségesen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, itt a bőség nemcsak a mennyiséget jelenti, hanem a zöldség- és gyümölcsfogyasztás változatosságára is vonatkozik.
- Kevés húst fogyasszunk! A napi fehérjebevitel lehetőleg növényekből, például magvakból, babból származzon hús helyett.
- A mediterrán diéta nem egyenlő a vegetarianizmussal, megengedett a fehér és a vörös húsok fogyasztása egyaránt, de a lényeg a mértékletességben rejlik. Iktassunk be húsmentes napokat az életünkbe, de hetente egy-két alkalommal megengedett kevés vörös hús is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy legalább egyszer hetente tengeri halat is fogyasszunk.
- Érdemes külön kihangsúlyozni a halfogyasztás fontosságát, erős negatív korreláció volt kimutatható a tengeri halak fogyasztása és a stroke, valamint a cardovasculáris betegségek között.
- A mediterrán diétát igazán egyszerű követni, nincsenek benne extremitások, az ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalókat bárhol be lehet szerezni
- A telített zsírok helyett a telítetlen növényi olajokat részesítsük előnyben.
(WEBBeteg/ Dr. Csuth Ágnes Vital Balance Életmód Központ)