Megtalálták az olívaolaj antioxidáns alkotóelemét

MTI
megjelent:

Portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja az olivaolaj szív- és érvédő hatását. Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olivaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek.

A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet - írják a portói egyetem kutatói a "Molecular Nutrition & Food Research" című szaklapban.

Az antioxidáns különösen az extraszűz olivaolajban található meg nagy mennyiségben. "Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olivaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből" - vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.

(MTI)

Cikkajánló

Antioxidáns
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú vegyületek előállítására, de jelentős oxidatív terhelés esetén ajánlott ezek bevitele is.

Segítség