Immunerősítő ételeink
Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket. Senkinek sem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.
Bodza
Régóta tudjuk, hogy a bodza hatásosan veszi fel a harcot a vírusok ellen a testben. Pár kisebb kutatás szerint sokkal egyszerűbben lábalnak ki az influenzából azok, akik bodzát fogyasztanak betegségük közben. A bodza nagyon gazdag antioxidánsokban és ezáltal hatásosan feszi fel a harcot a gyulladások ellen.
Gomba
Ne utasítsa el a gombát, mint silány táplálékot – nagyon gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Az alacsony ásványi-anyag tartalmat összefüggésbe hozták az influenzás megbetegedéssel.
B-vitamint is találhatunk a gombákban, ami jelentős szerepet játszik az egészséges immunrendszer felépülésében. Állatokon végzett kísérletek alapján a gombáknak van antibakteriális hatásuk is, illetve fogyasztása mellett kevesebb az esélyünk a vírusos és daganatos megbetegedésekre.
Acai bogyó
A szuperételként is emlegetett trópusi gyümölcs hasonlít az áfonyához és sötétlila színe miatt antioxidánsokban igen gazdag. Míg az acait tudományosan nem köthetjük egyes betegségek megelőzése elleni szernek, de magas antioxidáns-tartalma révén segítenek a testnek általánosan felvenni a harcot az öregedés és betegségek ellen. Akár ital formájában is fogyasztható, mindenképpen ízletes!
Osztriga
Afrodiziákum? Immunerősítő? Talán mindkettő, köszönhetjük az osztrigákban található cinknek. Az alacsony cink-szintet párhuzamba állították a férfi meddőséggel.
Emellett a cink a különféle vírusok ellen is hatásosan küzd, bár a kutatók nem tudják, hogy miért. Bárhogyan is legyen, az osztriga segít az immunrendszernek, ami mindenképpen jó dolog.
C-vitamin és dohányzás |
Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 1000-2000 mg bevitele. Bővebben a dohányosok táplálkozásáról |
Görögdinnye
A hidratáló és frissítő görögdinnye szintén rengeteg antioxidánst tartalmaz, valamint glutationt. Ezek erősítik az immunrendszert, így felvehetik a harcot a betegségekkel szemben.
Káposzta
Ez egy másik étel, ami immun-erősítő glutationt tartalmaz. A káposzta ráadásul a téli hónapok alatt különösen olcsón és könnyen szerezhető be, ráadásul rengeteg fajtája is létezik – fehér, piros, kínai. Levesben és köretként is finom, így mindenképpen ajánljuk a fogyasztását!
Mandula
A mandula segít az immunrendszernek, emellett a stressz ellen is hatásos étel. Az ajánlott negyedcsészényi mandula az ajánlott napi E-vitamin felét tartalmazza, ami szintén az immunrendszernek tesz jót. Emellett riboflavint, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz ellen segít védekezni.
Grapefruit
A grapefruitban jó adag C-vitamint találhatunk, amiből, hogyha eleget fogyaszt, segít megelőzni az influenzát és a megfázást. Bárhogy is, a grépfrút tele van flavonoidokkal, amik segítenek az immunrendszerednek. Ha nem szereti a grépfrútot, fogyasszon helyette narancsot!
Búzacsíra
A búzacsíra igazán tápláló, ráadásul sok cink, antioxidáns és B-vitamin is található benne. Emellett sok rost, protein és növényi zsír van benne és akár salátában vagy nassolnivalóként is fogyasztható.
Alacsony zsírtartalmú joghurt
Naponta egy csésze joghurt segít elkerülni a megfázást, a reklámokból már jól ismert kultúrájának köszönhetően. Egyes kutatók szerint sokat segít a betegségek elleni harcban, emellett D-vitamint is tartalmaz, ami szintén segít a megfázás és az influenza kivédésében.
Segítség az egészséges táplálkozáshoz |
Fokhagyma
Már az őseink is alkalmazták, még ha nem is tudták, hogy miért is gyógyít ennyire. Ma már tudjuk, hogy magas antioxidánstartalma segíti a szervezetünk immunrendszerét.
Spenót
A szuperételként is emlegetett spenót nem csak a stressz ellen igen hatásos. Tápanyagokban gazdag és segít megújítani a testet – akár belülről is, új sejtek termelésével. Emellett sok rost és antioxidáns is van benne, mint például a C-vitamin. Ha nyersen vagy kevéssé főzve eszed, akkor a leghatásosabb.
Tea
Fekete vagy zöld? Mindkettőben betegségek ellen harcoló polifenolok és flavonoidok vannak. Ezek az antioxidánsok megkeresik a sejt-pusztító gyököket, majd elpusztítja azokat.
Édesburgonya
Csak úgy, mint a répa, az édesburgonya is magas antioxidáns-tartalmú – béta-karotin van benne, ami szintén a sejt-pusztító gyökök ellen harcol. Sok A-vitamint is tartalmaz, ami gátolja a gyors öregedést, illetve segít egyes rákos megbetegedések kivédésében.
Brokkoli
Egyszerű megtalálni a zöldségesnél, és minden fogásban finom, emellett az immunrendszeredet is védi a brokkoli. Emellett magas tápanyag-tartalma van, ami védi a testet. Sok vitamint található benne: A-vitamin, C-vitamin, glutation. Ha egy kis alacsony zsírtartalmú sajttal köríti a fogást még immunerősítő B- és D-vitamint is szervezetébe juttathat.
Antioxidánsforrásaink |
Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula. |
(Forrás: Kamaszpanasz - Gy. A.)