A fogyókúra aranyszabályai

Medipress
megjelent:

Egy hónap már eltelt az évből. A fogyással kapcsolatos újévi fogadalmaknak már látszaniuk kellene a mérlegen. De mi van akkor, ha a kilók nem akarnak eltűnni? Lehet, hogy egy gyakori diétás hiba az oka.

Nem szabad azonban feladni, Dr. Sarah Schenker tanácsai segíthetnek elkerülni a buktatókat.

  • Olajos magvak nassolása - Kutatások kimutatták, hogy az olajos magvak hosszabb időre eltelítik az embert, mint a kekszek, továbbá tele vannak tápanyagokkal és rostokkal. Igen ám, de kalóriával és telített zsírsavakkal is. Egy maroknyi mogyoró például 150 kalória. A megoldás: 1-2 szem is elég, nem kell marokszám enni.
  • Mindennapos méretkezés - A napi súlyingadozás a test víztartalmának változásával okolható, mely egyáltalán nem jelzi a zsírréteg csökkenését. Megoldás: hetente csak egyszer kell a mérlegre állni, mindig ugyanabban az időpontban, ruha nélkül, a vécé használata után.
  • Sok gyümölcs fogyasztása - Csak mert a gyümölcs egészséges, még nem biztos, hogy segít a fogyásban. Kutatások kimutatták, hogy a gyümölcsben található cukor (fruktóz), nem kelt ugyanolyan teltségérzetet, mint a hagyományos cukor, vagyis gyümölccsel ritkán lehet jóllakni. Megoldás: kell enni elegendő gyümölcsöt, de érdemes egy kis fehérjével társítani (például egy szelet sonkával, vagy egy kis humusszal), így jól lehet lakni tőle.
  • Extra kalóriák az italokban - A folyamatos gyomorkorgást csak óvatosan lehet csillapítani a literszám fogyasztott cappuccínóval és teával. A hagyományos tejes kávé 120 kalóriát és 8 gramm zsírt jelent. Nyolc csésze tea "csak egy csepp" tejjel, már 400 kalória többletbevitel. Megoldás: zsírszegény tej és gyógyteák.
  • A csirke bőre - Az rendben is van, ha valaki a vörös húsokat és feldolgozott hústermékeket az egészséges, sovány, fehér csirke- és pulykahúsra cseréli. Ha viszont megeszi a bőrét, akkor azzal felesleges zsiradékot visz be a szervezetébe. Megoldás: már az elkészítés előtt el kell távolítani a szárnyas bőrét.
  • Diétás italok - Néhány tanulmány azt sejteti, hogy eredményesebb a fogyókúra a nullkalóriás italok nélkül. A mesterséges édesítők beindítják az emésztési folyamatot, emiatt az ember éhes marad, és még többet akar enni. Megoldás: víz és gyümölcsteák.
  • Saláták öntettel - Egy saláta is tartalmazhat ugyanannyi kalóriát, mint egy közönséges egytálétel, ha alaposan nyakon öntik dresszinggel. Az üzletben vásárolt francia öntet, kanalanként 70 kalória, az otthon készített olaj-ecet mártás adagonként 100 kalória. Megoldás: az étteremben külön kell kérni az öntetet, otthon pedig saját kezűleg elkészíteni.
  • A nyalánkságok teljes körű törlése - A legeredményesebb diéták 80 százalék szigort és 20 százalék kényeztetést tartanak jónak. Megoldás: néha fontos elcsábulni egy kis darab csokoládéra vagy egy pohár vörösborra.
  • Magvak szóratként - A tökmag, a napraforgómag, a szezámmag és a lenmag nagyon népszerű és egészséges módja annak, hogy ropogósabbá váljon tőle a kása, a joghurt vagy a saláta. Egy kanál napraforgómag azonban 93 kalória. Megoldás: ki kell mérni a magvakat, nem csak találomra az ételbe szórni.
  • Késztermékek mézzel és gyümölcscukorral - A mézben pont ugyanannyi cukor van, mint a kristálycukorban, ráadásul kétszer annyi benne a kalória. Megoldás: nem kell annyira édesszájúnak lenni. Mindössze három hét alatt le lehet szokni a nyalánkságokról.
  • Diétás ételek - Az alacsony zsírtartalmú ételeket gyakran telerakják cukorral, a csökkentett cukortartalmúakat viszont gyümölcskoncentrátumokkal. Ezekről a laikus azt hiszi, hogy jót tesz, ezért többet eszik belőle. Megoldás: a termékcímkék ellenőrzése, a diétás és nem diétás változatok összehasonlítása. Néha jobb a hagyományosat választani egy-egy engedélyezett "kilengés" alkalmával.
  • A zsiradékok kizárása - A testnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra a megfelelő működésre. A zsír hosszabb időre biztosítja a jóllakottság érzését. Az Alabamai Egyetem egy tanulmánya szerint a fogyást segítheti, ha az alacsony kalóriatartalmú étrendhez egy pici zsírt is adnak. Megoldás: nem szabad teljesen nélkülözni a zsírokat, mindenképp törekedni kell a vegyes táplálkozásra.

És ha valakinek ez a fogyókúra nem jött be, ne adja fel. Idővel biztosan megtalálja az alkatának legmegfelelőbbet.

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.