Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba
A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.
A főleg októberben beérő sütőtök Mexikóból és Texas vidékéről származik, a spanyolok hozták be Európába Amerika felfedezése után. A sütőtököt Európában az elsők közt Leonhard Fuchs, német botanikus említi meg Füveskönyvében 1523-ban. A népi gyógyászatban a régi időkben a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra, húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra használták.
Az akár 15-40 cm átmérőjűre is megnövő termés rengeteg magot tartalmaz, amelyet az orvoslásban is felhasználnak.
A gyógyszeriparban hasznosíthatók a sütőtökben lévő fitoszterolok is, amelyek a koleszterin növényi megfelelői. A sárga színű zöldség olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása. A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók benne: pl. mangán, cink és réz.
Fontos tudni, hogy a sütőtöknek nem minden fajtája ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök mérgező vegyületeket tartalmaznak!
Ezt olvasta már? Dísztököt csak díszíteni
Miért olyan értékes élelmiszer a sütőtök?
A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.
A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.
Mire jó a tökmag?
100 g tökmag 500 kalóriát és több mint 45 g zsírt tartalmaz. 20 g tökmag olajtartalma egy evőkanálnyi olajnak felel meg. A tökmagolaj telítetlenzsírsav-aránya igen magas, így ez az értékes növényi olaj megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felvételét.
A tökmagban lévő fitoszterol hormonális folyamatokon keresztül jó hatással van a prosztatára. A szterolok különböző anyagcsere-folyamatokat normalizálnak. A tokoferoloknak és a szelénnek antioxidáns és gyulladásgátló hatása van. A tokoferol további előnyös tulajdonsága, hogy erősíti a kötőszövetet és az izmokat.
Ez a cikk is érdekelheti A prosztatarák tünetei
A magnéziumsók javítják az izmok beidegzését. A linolsav bizonyos természetes hírvivőanyagok (prosztaglandin E2 és E2α) előanyagaként részt vesz a húgyhólyagizomzat működésének szabályozásában.
A tökben lévő glutaminsav egyes kutatások szerint a jóindulatú, enyhe mértékű prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiaknál lassítja a megnagyobbodás folyamatát.
Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Kneippianum im Kurort Bad Wörishofen,
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit