Életbe lépett a transzzsírsav rendelet

MTI
megjelent:

Keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik.

Ttranszzsirsav Kontroll logoA rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és termékeiket bármikor bevizsgálhatják.

A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Országos Egészségfejlesztési Intézet
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.