Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?
Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.
Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá? |
Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz? - erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát. Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?>> |
Állati eredetű alapanyagok közül panaszt okozhat többek között a tehéntej, a tojás, a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei. Tehéntejfehérje-allergiában el kell hagyni az étrendből a tehén-, a kecske- és a juhtejet, és az ezekből készült tejtermékeket, a tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket, és keresztreakció miatt a marhahúsokat is. Helyettük választhatóak növényi tejek, például kókusztej, mandulatej, szójatej, rizstej zabtej, tejföl helyettesítésére házi tejfölt készíthetünk olajos magvakból. Laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység, laktáz enzim hiánya) esetén laktózmentes tejet és tejtermékeket kell választani.
A tojásérzékenyek nem fogyaszthatják a tojássárgáját és a fehérjét sem. Keresztreakció is felléphet, ha szárnyas húst fogyaszt a beteg, így ezeket is kerülni kell tünetek jelentkezése esetén. A tojás helyettesítésére kiváló a tojáshelyettesítő por, ugyanakkor tejfehérje érzékenyek ezt nem alkalmazhatják. A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így ezek beilleszthetőek az étrendbe.
Keresztreakciók - Mit ne együnk? |
A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat. Keresztreakciók - Mit ne együnk?>> |
A húsok közül erősebb allergén a hal, a csirke-, a sertés- és a marhahús. Kevésbé allergizál a pulykahús és a nyúlhús. Halallergia fennállása esetén egész életen át tartó diétát kell tartani, amely során a halat teljesen ki kell iktatni az étrendből. Nagyfokú húsallergia esetén zöldségekkel, szójával, és tejtermékekkel pótolhatjuk a húst.
A növényi eredetű anyagok közül hazánkban a leggyakoribb a szójaérzékenység. A szójafehérjét számos termékben felhasználják, például húskészítményekben, tejdesszertekben, pékárukban, édességekben és csecsemőtápszerekben, ezért az összetevőket és a hivatalos listát figyelve az adott terméket nem szabad fogyasztani.
Az olajos magvak közül a legerősebb allergén a földimogyoró. Elkerülő étrendje teljes életre szól, mely során a müzliféléket, magkeverékeket, süteményeket, csokoládékat, stb. is ki kell iktatni. Allergia lehetséges mandulára, dióra, szezámmagra, pisztáciára, és mákra is.
Gabonafélék fehérjéire is lehetünk allergiásak, amely diétája lehet időleges, vagy hosszú távú. A lisztérzékenységgel ellentétben nem feltétlenül kell minden gabonát egy teljes életre kiiktatni. Kerülni kell többek között a búzalisztből készült pékárukat, a búzasört, az édességeket, kekszeket, tésztákat, készételeket, gabonapelyheket, búzadarát, a korpát és a rozst is. Válasszunk helyette rizslisztet, és abból készült termékeket, magvak lisztjét, szójalisztet, kukorica- és burgonyakeményítőt.
Az allergiát kiváltó zöldségeket és gyümölcsöket ki kell iktatni az étrendből, és más gyümölcs- és zöldségfélét fogyasszunk helyettük.
(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)