A diétás édesítőszerek hizlalnak?
Amerikai tudósok megdöbbenve tapasztalták egy kísérletben, hogy a patkányok jobban híztak a mesterséges édesítőszerektől, mint a cukortól. A mesterséges édesítők ugyanis minden jel szerint fokozzák az étvágyat.
Erről hétfőn adott hírt a BBC brit közszolgálati televízió internetes oldala, a Behavioral Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány alapján.
A Purdue Egyetemen végzett kísérletben, patkányok egyik csoportja szacharinnal édesített joghurtot kapott, a másik cukrosat. A joghurt után a patkányoknak korlátlanul állt rendelkezésükre eleség.
Kiderült, hogy a szacharinnal etetett patkányok utána többet ettek, és többet híztak, mint azok az állatok, amelyek cukorral kapták a joghurtot. A kísérletben a tudósok nem próbálták korlátozni a táplálékbevitelt.
"Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a nulla kalóriás szacharinnal édesített étel fogyasztása, nagyobb testsúlygyarapodáshoz és zsírlerakódáshoz vezethet, mint ugyanazon ételek cukorral ízesítve" - állapították meg a kutatók.
A tudósok feltételezik, hogy az édes íz érzékelése a szájban arra állítja be a szervezetet, hogy nagy kalóriatartalmú édes étel érkezik majd az emésztőrendszerbe. Amikor aztán a remélt édes étel mégsem érkezik meg, a szervezet összezavarodik, és legközelebb nem tudja megfelelően szabályozni az étvágyat akkor, amikor más étel áll rendelkezésre.
A kutatók úgy gondolják, hogy ha ez a magyarázat helytállónak bizonyul, akkor a szacharinon kívül, feltehetően hasonló hatásuk lehet más, alacsony kalóriaértékű édesítőszereknek is, például az aszpartámnak, a szukralóznak és az aceszulfámnak.
(FH)