A genetikai típusnak megfelelő diéta a leghatékonyabb
Genetikai teszt segítségével megállapítható, hogy a túlsúlyosak számára melyik a leginkább testhezálló diéta - jelentették be az Amerikai Szív Társaság éves találkozóján. Az éppen uralkodó fogyókúrás trendek helyett, a személyre szabott diéta segít a lehető legtöbb súlyfeleslegtől megszabadulni.
A 140 túlsúlyos, vagy elhízott nő részvételével végzett vizsgálatból kiderült, hogy többet fogyhat valaki, ha a számára leginkább megfelelő diétát választja, nem pedig az éppen divatosat.
Egy massachusettsi székhelyű géndiagnosztikai cég, 149 dollárért (mintegy 29 ezer forintért) kapható tesztje három, az anyagcserét befolyásoló gén mutációját mutatja ki: az FABP2, a PPARG és az ADRB2 jelű génekét.
A cég munkatársai szerint, az amerikaiak 39 százaléka tartozik abba a genotípusba, amelynél az alacsony zsírtartalmú diéta hatékonyabb; 45 százalékuk a szénhidrátokban szegény diétára reagál jobban, a legkevésbé szerencsés 16 százaléknál, viszont olyan génváltozatok vannak jelen, amelyek miatt kénytelenek alacsonyan tartani a zsírok és a szénhidrátok mennyiségét étrendjükben, ha nem akarnak hízni vagy éppenséggel fogyni kívánnak.
A 140 önkéntes nő közül véletlenszerűen választották ki, hogy melyik diétát kövessék: az alacsony szénhidráttartalmú Atkins, a szinte semmi zsírt nem engedélyező Ornish, a kevés zsírt megengedő LEARN, vagy a kiegyensúlyozottabb Zone diétát. Mintegy száz nőnél a DNS-tesztet is elvégezték.
Kalkulátorok |
Egy év elteltével azok a nők, akik a genetikai típusuknak leginkább megfelelő diétát alkalmazták, testtömegük 5,3 százalékával lettek karcsúbbak, míg azok, akiknél nem egyezett a típus a diétával, csak 2,3 százalékot fogytak - közölte Christopher Gardner kutatásvezető, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa.
Az egyik vizsgált gén, a zsír bélből való felszívódását befolyásolja. Azoknál az embereknél, akik ennek a génnek egy adott változatát hordozzák, több zsír szívódik fel az ételből, ezért a fogyáshoz nekik érdemes kerülniük a nagyobb zsírtartalmú ételeket. Egy másik gén a szervezetnek az inzulintermeléshez köthető válaszát szabályozza.
A szénhidrátok, például a cukor és a fehérliszt, az adott génváltozattal élő emberek szervezetét arra ösztönzik, hogy többet tároljanak zsír formájában az így bevitt energiából. Az emberek 10-16 százaléka mindkét génváltozatot hordozza, ezért figyelnie kell a szénhidrát- és a zsírbevitelre is.
(MTI)