Ezekre figyelj, ha rendszeres sportba fogsz

Szponzorált tartalom
megjelent:

Elképzelted már, hogy milyen bombaformában tündökölsz majd a tükörben? A kellő motivációd is megvan, hogy heti 3-4 kőkemény edzést lenyomj? Ha igen, érdemes az alábbi tanácsokat betartanod, hogy minél profibban vágj bele az edzésbe. Ha látványos formát szeretnél, de mindezt az egészséged fenntartása mellett, mindenképpen figyelj oda az alábbi tanácsokra! (x)

Tűzz ki reális célokat!

Szó sincs arról, hogy nem érhetnéd el álmaid formáját, csupán az idő kérdéses. A sportolásba belevágók körében ugyanis az egyik leggyakoribb szarvashiba, hogy túl hamar szeretnének látványos eredményeket elérni.

Ahelyett, hogy a tökéletesre formált testképet lebegtetnéd lelki szemeid előtt, egyszerűen csak törekedj a folyamatos fejlődésre. Szinte senki nem szokott 2-3 hónapnyi sportolás után radikális változásokon átmenni, hiszen a szervezetnek időre van szüksége a tápanyagok beépítéséhez és a makacsul lerakódott zsírok elégetéséhez is.

TIPP: Koncentrálj csak a következő edzésre! Mi az, amit ma megtehetsz? Mi az, amit nem hónapok vagy évek múlva érhetsz el, hanem most? Ha megvan a válasz, kezdődhet is a mozgás!

Tervezz személyre szabott étrendet!

Egészséges étkezés nélkül mindhiába a rengeteg erőfeszítés. Sőt, sokak szerint az étkezésen több múlik, mint magán az edzésen. Persze ez nem azt jelenti, hogy lazábbra kéne venni a mozgást, csupán olyan ételeket ajánlott fogyasztani, amelyek valóban építik a tested.

Szerencsére a helyes táplálkozás megtervezése már kifejezetten egyszerű, hiszen kalóriaszámolással vagy a fehérje és a szénhidrát testsúlykilogrammonkénti számolásával azonnal öszeállíthatod a céljaidnak megfelelő étrendet.

Miket tanácsos mindenképpen beépíteni az étrendbe?

Ezekre mindig figyelj oda bevásárláskor:

Fehérjedús ételek

  • Fehér húsok
  • Hüvelyes zöldségek
  • Olajos magvak
  • Tojás

Összetett szénhidrát tartalmú ételek

  • Teljes kiőrlésű termékek
  • Édesburgonya
  • Csicseriborsó
  • Zabpehely

Vitaminban gazdag ételek

  • Zöldségek
  • Tökfélék
  • Gyümölcsök
  • Gombák

Rostban gazdag ételek

  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Bogyós gyümölcsök
  • Paprikafélék
  • Céklafélék

Hasznos táplálékkiegészítők

  • Fehérje készítmények
  • Szénhidrát komplexek
  • L karnitin
  • Multivitamin

Alakíts ki egyéni edzéstervet!Tippek az edzéshez

Elsőre soha nem szabad a legdurvább edzésprogramokkal kezdeni, hiszen a tested még nincs hozzászokva a magas intenzitású mozgásokhoz. Eleinte az interneten talált kezdő edzéstervek tökéletesen működhetnek, viszont néhány hónap után már érdemes személyre szabottan tervezni.

Mi a legjobb megoldás?

Kérd személyi edző segítségét! Ilyenkor 1-2 közös edzés után az edző már összeállítja számodra az ideális edzéstervet a céljaid és állóképességed alapján. Emellett speciális gyakorlatokat is ajánlhat, ha például gerincferdüléssel vagy valamilyen korábbi sportsérüléssel rendelkezel.

Ne vidd túlzásba!

Amikor kirobbanó motivációval állsz hozzá az edzéshez, sajnos nagyon könnyű átesni a ló másik oldalára. Azonban a több edzés nem feltétlenül jelent gyorsabb és látványosabb eredményeket, ezért heti 4-5 alkalomnál már általában célszerű megállni.

Edzés során ugyanis a szervezeted elfárad, utána pedig pihenésre van szüksége a regenerálódáshoz. Mozgás közben csak annyi történik, hogy mikrosérüléseket okozol az izmokban, amiket a szervezeted tápanyag ellátással gyógyít. Így formálódik idővel a tested.

Akár a fölösleges kilókat adnád le vagy izomtömeget szeretnél növelni, a 7-9 órás alvásidő és a mértékkel történő edzés egyaránt elengedhetetlen a sikerhez.

Mit jelent a túledzés?

Túledzésnek nevezzük, amikor a test nem kap elegendő időt a regenerációhoz. Ilyenkor könnyen előfordulhatnak izomhúzódások vagy akár teljes izomszakadások is. Emiatt az izomtömeg csökkenhet, a szervezet teljesen kimerülhet, és pontosan az eredeti célok ellentéte valósul meg.

Kérj bátran segítséget!

Akár konditeremben vagy a szabadban edzel, segítséget kérni soha nem szégyen. Sőt, a legtöbb sporttárs örömmel nyújt segítő kezet egy-egy gyakorlat végrehajtása vagy megtanulása során. Így elkerülöd a hibákat, és mindig tanulhatsz valami újat, ami hasznodra válik a mozgások folyamán.

Kihez érdemes fordulni, mielőtt rendszeres sportolásba fogsz?

  • Személyi edző. A személyi edzők étrendet terveznek, edzéstervet állítanak össze, és persze a gyakorlatok helyes végrehajtását is megmutatják. Emellett folyamatosan motiválnak, még a legnehezebb napokon is.
  • Gasztroenterológus. Szintén a személyre szabott étrend kialakításánál jöhet jól a gasztroenterológusok szakértelme, akik az ideális táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban is hasznos javaslatokat tesznek. Tanácsokat nyújtanak az L-karnitin és a szénhidrát komplexek, illetve a további készítmények szedésével kapcsolatban is.
  • Háziorvos. Ha bármilyen szív- és érrendszeri vagy más nagyobb figyelmet igénylő betegséged van, konzultálj a háziorvosoddal. Így az egészségedet teljes mértékben szem előtt tartva haladhatsz céljaid felé.

Ha úgy döntöttél, hogy ezentúl rendszeresen edzel, akkor a látványos és sérülésmentes fejlődés érdekében célszerű a fenti tanácsokat betartanod. Étkezz egészségesen, eddz az állóképességednek megfelelően egyéni edzésterv alapján, és soha ne hajszold túl magad. Így 3-6 hónapnyi munka után már biztosan látni fogod az eredményeket, és ez még csak a kezdet!

BP Digital Group Kft.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.