Mozogjunk egészségesen ősszel is!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A hideg idő nem állhat útjába a tavasszal megkezdett életmódváltásunknak, azonban kicsit máshogy kell edzenünk télen, mint tavasszal és nyáron. Az alábbiakban összeszedtünk pár hasznos tippet hozzá. (x)

Figyeljünk oda az érzékeny pontjainkra

A megfelelő meleg öltözet alap, azonban nem árt, ha ilyenkor még pluszban odafigyelünk azokra a testrészeinkre, amelyek érzékenyebbek. Ha a térdünk rakoncátlankodik, akkor az a hirtelen hideg időt is jobban megérzi. Ezért talán edzéskor is erősebben érezhetjük, hogy kicsit fáj, vagy nem úgy működik, ahogy eddig. Jó megoldás erre a térdrögzítő használata az edzések alatt. Segítségével kiküszöbölhetjük a hirtelen hőmérsékletzuhanás miatti érzékenyebb időszakokat, és megelőzzük például a húzódásokat is. Ha a derekunk érzékenyebb, akkor pedig egyértelmű, hogy nem árt egy plusz derékmelegítő az edzések alatt.

Bemelegítés

A helyes nyújtás és a bemelegítés természetesen minden edzés előtt fontos. Azonban ilyenkor ősszel még fontosabbá válik. Elég, ha kijövünk a meleg szobából a hirtelen hidegbe egy kültéri edzés alkalmával, és az ízületeinknek nincs elég ideje alkalmazkodni a hirtelen váltáshoz. Ezért körültekintően melegítsünk be ilyen esetekben. Akkor is ez a helyzet, ha beltéren edzünk. A szervezetnek ugyanis van egy olyan különleges tulajdonsága, hogy akkor is megérzi a külső hőmérsékletet, ha bent egy fűtött helyiségben tartózkodunk. Ebből adódóan pedig ugyanúgy nagyobb eséllyel fennállhat a húzódás esélye, mint ha jó időben edzenénk.

Megfelelő hidratáltság

Hiába a csapadékos idő, az alapos hidratáltságról ilyenkor se feledkezzünk meg. Viszont most a hideg víz helyett jobb, ha langyos teát viszünk magunkkal egy kültéri edzéshez. Ezzel nem csak kellemesen felmelegíthetjük magunkat, de megelőzzük a torokgyulladást is. Érdemes ilyenkor az innivalónkat hőszigetelt kulacsba tenni, így megelőzhetjük, hogy az edzések alatt jéghidegre hűljön az italunk. Már pedig a jéghideg innivaló egy edzéstől felmelegedett test számára, a hideg időjárás alatt egyáltalán nem hat egészségesen. Figyeljünk tehát erre is oda ősszel, na meg télen is.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.