Aggódó és stresszes magyarok - Kutatás

Szinapszis
megjelent:

A magyar felnőtt lakosság nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy állandóan fáradtságérzéssel, energiahiánnyal küzd, míg a lakosság 27 százaléka érez állandóan, vagy rendszeresen fizikai fájdalmat – derül ki a Szinapszis Kft., a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből, amely a magyar társadalom fizikai és lelki állapotát mérte fel.

Míg a lakosság fizikai problémáinak felmérése során a legtöbbet említett állandó, illetve rendszeres gond a fizikai fájdalom és a fáradtságérzet volt, addig az érzelmi életben a legsűrűbben említett problémák az aggodalmakhoz kapcsolhatóak.

Alvási problémák és aggodalmak

Személyiségtípusok és stresszkezelés
Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok szerepe a párkapcsolatban, stresszkezelésben

A megkérdezettek közül minden tízedik magyar ítélte úgy, hogy rendszeresen hajlamos elkövetni azt a hibát, hogy kis dolgok miatt túlságosan sokat aggodalmaskodik

Ugyanehhez a témakörhöz kapcsolható, hogy bár mindössze tíz százalék vallotta magát alkalmanként depressziósnak, minden kilencedik megkérdezett küzd rendszeresen alvási problémákkal, ami akár a depresszió egyik tünete is lehet.

A pszichés állapot értékelése során a koncentrálási nehézséget és a határozatlanságot, mint alkalmankénti problémát említette a megkérdezettek 17 százaléka, míg a felnőtt lakosság 5 százaléka rendszeresen, 18 százaléka pedig alkalmanként fél, aggódik vagy él folyamatos nyugtalanságban.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát, egészségügyi témákban való jártasságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Stresszes, otthonülő emberek

A megkérdezettek 26 százaléka kifejezetten stresszes életet él, míg 30 százalékuk inkább tartja gondokkal, stresszel terheltnek mindennapjait, mint stresszmentesnek.

A felnőtt magyarok 37 százaléka egyáltalán nem jár szórakozni, vagy kikapcsolódni és 29 százalékuk alig-alig él az aktív pihenés ezen formájával.

(WEBBeteg/Szinapszis)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.