Maradjon lendületben! - Sporttippek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha heti három-négy órát sportol, például fut, kocog, táncol vagy teniszezik, és emellett figyelmet fordít a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra is, nem kell aggódnia sem erőnléte, sem testsúlya miatt. 11 pontban összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnie.

1. Általában egy órát sportolhatunk anélkül, hogy pótolnánk az elveszített folyadékot. Ám melegben, hőségben, vagy ha erősen izzad, akkor edzés közben is igyon egy kis folyadékot!

2. Ha egy óránál tovább tart az edzés, akkor 30-60 percenként ajánlott negyed liter folyadékot elfogyasztani kis kortyonként.

Sporttáplálkozás
A sporttáplálkozás nem más, mint az élsportolóknak, edzett szabadidő sportolóknak javasolt étkezésbeli és folyadékpótlásbeli ajánlások összessége, amely lényegét tekintve nem sok dologban tér el az egészséges táplálkozás irányelveitől. Lássuk, miről is van szó! A sporttáplálkozás irányelvei: Mi a sporttáplálkozás?

3. Az edzés befejezése után igyon ásványvizet, vagy gyümölcslevet, például almából-, szőlőből- vagy ribizliből készült italt ásványvízzel keverve. Az ideális sportitalban a gyümölcslé és ásványvíz aránya 1 a 3-hoz. Az így elkészült ital tartalmaz szénhidrátokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

4. Bár az alkoholmentes sör is tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, elnevezése ellenére valamennyi alkoholt is, ezért edzés közben kerülendő a fogyasztása!

5. Vacsorára válasszon fehérjében gazdag ételt!

6. A szervezet regenerálódásához a megerőltető edzést követően sok fehérjére van szükség. A teljes értékű, kiegyensúlyozott étrend fedezi a szervezet fehérjeigényét.

7. Fogyasszon gabonaféléket, burgonyát, szóját, halat, hüvelyeseket és sovány tejtermékeket. Így gondoskodhat a fehérje- és szénhidrátigény fedezéséről és elkerülheti a zsíros ételeket.

8. Az edzéshez és versenyzéshez is a legfontosabb energiaforrást a szénhidrátok jelentik. A gabonafélék zöldségek és gyümölcsök vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal látják el a szervezetet.

9. Verseny, illetve megerőltetőbb edzés előtt három-négy órával fogyasszon 80-120 g szénhidrátot, például müzli, kenyér, tésztafélék vagy rizs formájában. Egy órával a start előtt egyen meg egy banánt!

10. Táplálkozzon rendszeresen és változatosan, legyen az étrendjében sok zöldség és gyümölcs.

11. Természetes E-vitaminforrások a növényi olajok, a gabonatermékek és a zöldségek közül pl. a spárga, a spenót, a kelbimbó és a brokkoli.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: Stern)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.