Miért ajánlják az omega-3-at a sportolóknak?

Perla Communications Kft.
megjelent:

Élsportolók - biciklisták, birkózók, focisták és karatésok - részvételével végzett kísérletek eredményei alapján, a megfelelő tisztaságú omega-3 zsírsav-készítmények alkalmazása segíti a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzését, illetve, a sportterhelés káros hatásainak csökkentését.

A 35 év feletti sportolóknál a hirtelen szívhalál, vagyis a szívizominfarktus leggyakoribb oka a koszorúér elmeszedése. Ennek rizikófaktorai a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Az omega-3 zsírsav rugalmasítja az ereket, segíti, hogy szervezetünkben a köznyelvben jó koleszterinnek nevezett HDL szintje növekedjen, és csökkenjen triglicerid szintje.

Hogyan el?zhet? meg a hirtelen szívhalál?
Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?>>

Az omega-3 –zsírsavak eddig is ismert vérnyomáscsökkentő hatását élsportoló futballistákon igazolták, egy öthetes kísérlet során, napi 6 gramm halolaj adása alacsonyabb nyugalmi diasztólés vérnyomást eredményezett, a napraforgóolajat kapó kontrollcsoportéhoz képest.

A szív teljesítményére számos pozitív hatással bír az omega-3 zsírsav. Egy randomizélt vizsgálatban biciklistáknál a szív oxigénellátásának, illetve a teljes test oxigénfogyasztásának emelkedését mérték 8 hetes, napi 8 gramm halolaj fogyasztásnál.

Kísérleti és klinikai vizsgálatok utalnak arra, hogy az omega-3 zsírsavak hosszú távú szedése preventív hatással bír a pitvarfibrilláció kialakulásával szemben.

Az elhúzódó, nagy fizikai megterhelésnek kitett sportolók fokozottan veszélyeztetettek a légúti fertőzésekkel szemben, ezek következményeként pedig légzőrendszeri károsodás, illetve asztma is kialakulhat. Fiatal birkózóknak 12 hetes intenzív edzés során napi 1 gramm omega-3 zsírsavat adtak, amely több légzésfunkciós paraméter javulását eredményezte a kontrollcsoportéhoz képest.

Karatésoknál a reakcióidő csökkenését eredményezte a 21 napon át napi 2,25 gramm omega-3 zsírsav szedése, sőt hangulati állapotuk jelentős javulását is megfigyelték.

Egyes országokban így például Svédországban, Finnországban, Írországban már egyre nagyobb százalékban alkalmazzák az omega-3-készítményeket sportolók körében. A svédek a szabadidő-sportolóknak napi 1-2 gramm, az élsportolóknak napi 6-8 gramm bevitelét javasolják.

Arra azonban a kardiológusok kiemelten felhívják a figyelmet, hogy, csak a megfelelő tisztaságú, mindenfajta szennyeződéstől megtisztított omega-3-készítmények folyamatos szedése jár az egészségmegőrzés szempontjából jótékony hatással.

(Forrás: Cardiologia Hungarica: Az omega-3 zsírsav étrend-kiegészítés kedvező hatásai sportolókban Dr.Kiss Orsolya, Prof.Dr.Merkely Béla, Sydó Nóra)

Cikkajánló

Halfogyasztás
Halfogyasztás

Miért és mit ajánlanak a dietetikusok?

Karácsonyfa
Karácsonyfa

Sokaknak okozhat panaszokat a fenyőfa.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Vasas Ferenc, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus, manuálterapeuta

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sztancsik Ilona

Dr. Sztancsik Ilona

Kardiológus, Sportorvos, Aneszteziológus

Budapest