Fokozott stresszhormontermelés - A túl magas kortizolszint jelei

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos megjelent:

A kortizol a glükokortikoidok közé tartozó hormon, melyet a mellékvesekéreg termel. A nap folyamán a krotizolszint ingadozik, ami teljesen természetes jelenség. Koncentrációja azonban stresszhelyzetben napszaktól függetlenül is megemelkedik. Mivel számos fontos élettani folyamatban részt vesz, normál tartománytól való eltérése komoly következményekkel járhat.

A kortizol szerepe a stresszreakcióban

A stressz külső ingerekre adott válaszreakció. Pszichés és fizikai tényezők is kiválthatják. Ha szervezetünket stresszhatás éri, a mellékvesekéreg kortizolt választ el, mely a szervezet saját stresszhormonjaként arról gondoskodik, hogy legyen elegendő energiánk megküzdeni a veszélyhelyzettel–stresszhelyzettel vagy éppen elmenekülni előle. Hatására azok az életfolyamatok erősödnek fel, amelyek a túléléshez szükségesek (pl. nő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás és a vércukorszint, így az izmok oxigén-, illetve vérellátása fokozódik, és több azonnal hasznosítható energia áll rendelkezésünkre), miközben a nem létfontosságú folyamatok (pl. az emésztés) lelassulnak. Könnyen belátható, hogy mindez rövid távon, valódi vészhelyzetben vagy akár egy vizsgaszituációban, esetleg sportversenyen előnyös. Azonban ha a stressz krónikussá válik, a kortizolszint hosszú távon is emelkedett lesz, annak számos pszichés és testi következményével, ezek közül gyűjtöttük össze cikkünkben a leggyakoribb és legtipikusabb tüneteket.

Az emelkedett kortizolszint leggyakoribb jelei

1. Gyomor-bélrendszeri panaszok

A stressz nemcsak pszichoszomatikus úton, hanem hormonálisan is hatással lehet az emésztőrendszerre. Akut stresszhelyzetben a kortizol hatására az emésztés lelassul, hogy az energiák máshová összpontosulhassanak. Ennek hasmenés, székrekedés, hasfájás lehet a következménye.

2. Fertőzésekre való fokozott hajlam

A krónikus stressz mellett tartósan magas kortizolszint gyengíti a szervezet védekezőképességét, így gyakrabban jelentkeznek olyan felső légúti betegségek, mint amilyen a megfázás is, és nehezebb, tovább tart azokból kigyógyulni.

3. Magas vérnyomás

A magas vérnyomás károsíthatja az ereket, hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához, továbbá növeli a stroke és a szívinfarktus rizikóját.

4. Csontritkulás és izomgyengeség

A túl magas kortizolszint árt a csontoknak. Gyógyszer (hidrokortizon) formájában szedve hosszú távon csontritkulás (osteoporosis) kialakulásához és izomgyengeséghez vezethet.

5. Alvászavarok

A magas kortizolszint megzavarja az alvást, hiszen a szervezetet készenléti állapotban tartja, elalvási nehézségeket okozhat és problémássá teheti az éjszaka átalvását.

6. Hirtelen hangulatingadozások és ingerlékenység

A túl magas kortizolszint gyors hangulatváltozásokkal és fokozott ingerlékenységgel, de akár visszatérő negatív érzésekkel, például félelemmel, szorongással is együtt járhat. Több tanulmány is nemrégiben arra jutott, hogy az emelkedett kortizolszint hozzájárulhat depresszió kialakulásához és pánikrohamok jelentkezéséhez.

7. Libidócsökkenés, nőknél cikluszavarok, férfiaknál potenciazavar

A túl magas kortizolszint nőknél megzavarhatja a menstruációs ciklust, és visszafogja a nemi vágyat. Férfiaknál a libidó csökkenése mellett potenciazavarokat okozhat.

8. Fáradtság

A tartósan magas kortizolszint paradoxnak tűnő módon fáradtságot és kimerültséget okoz, annak ellenére, hogy ez a hormon normál esetben a szervezet tartalékainak mozgósításához járul hozzá stresszszituációkban. Mivel azonban krónikus stressz mellett a szervezet folyamatosan maximális fokozaton dolgozik, az energiaraktárak gyorsan kiürülnek. Ha az érintett személy nem pihen és nincs ideje a regenerációra, akkor igen gyorsan és akár tartósan kimerültté válik.

9. Látászavarok

A kivörösödött, könnyező szemek vagy a szemszárazság akár a stressz következményei is lehetnek. Mivel a magas kortizolszint olykor apró repedéseket okozhat az érhártyán, melynek következtében folyadék szivároghat az ideghártya alá károsítva azt, legrosszabb esetben retinaleváláshoz vezethet.

10. Szemhéjduzzanat

A túl magas kortizolszint kibillentheti egyensúlyából a szervezet folyadékháztartását, ami a szem környékén ödémaképződésben nyilvánulhat meg.

11. Bőrproblémák

A stressz közvetlenül is hatással lehet a bőrre. Ha túl sok kortizol termelődik a szervezetben, akkor pigmentfoltok vagy aknék jelenhetnek meg a bőrön, utóbbiak tipikusan az arcon, a dekoltázson és a háton.

12. Ráncképződés

A magas kortizolszint serkenti a kollagénlebontó folyamatokat. A kollagén vizet köt meg és gondoskodik a kötőszövetek rugalmasságáról. Kollagén hiányában tehát a bőr ráncosodik, felgyorsul az öregedési folyamata.

13. Hajhullás

A magas kortizolszint esetenként hajhullást okozhat, mivel a stresszhormon a haj természetes életciklusát befolyásolhatja, mely normál esetben három fázisra osztható: növekedési, átmeneti és nyugalmi szakaszra, melynek végén a hajszál kihullik. A kortizol képes olyan jelet küldeni a hajhagymáknak, amely miatt a növekedési fázis lerövidül és a hajszálak hamarabb lépnek be a nyugalmi szakaszba.

14. Csillapíthatatlan étvágy

A magas kortizolszint amellett, hogy emeli a vércukorszintet, éhségérzetet is kivált. A szervezet falási rohamokkal jelzi, hogy szénhidrátra, konkrétabban cukorra (glükóz) van szüksége, hogy a stresszhelyzettel megbirkózhasson. Mindez hosszú távon súlytöbblet felhalmozódásához, túlsúlyosság kialakulásához vezethet.

15. Hasi zsírlerakódás

A korizol hatására elsősorban zsigeri és hasi-alhasi zsír halmozódik fel. Az, amíg a hasi-alhasi zsírtöbblet láthatóvá válik, eltart egy darabig. Azonban komoly következményekkel járhat: növeli a cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Cushing-szindróma

Amennyiben a kortizolszint tartósan magas, Cushing-szindrómáról (hiperkortizolizmus) beszélünk. Ezt a hormonális zavart többnyire kortizonkészítmények hosszú távú szedése okozza. Azonban más okai is lehetnek, például kortizolt termelő tumor.

Ha azt gyanítja, hogy tartósan magas a kortizolszintje, feltétlenül forduljon orvoshoz. Először háziorvosát keresse fel, aki szükség szerint endokrinológus szakorvoshoz fogja beutalni. Vérvizsgálattal kimutatható, hogy a kortizolszint valóban magas-e. Túl magasnak a 20 µg/dl-nél magasabb érték számít.

A tartósan magas kortizolszint következményei

Hosszan tartó stressz (túlhajszolt életmód, állandó idegeskedés) mellett a kortizolszint folyamatosan magas, ám a mellékvesekéreg egy idő után kimerül, és már nem lesz képes elegendő hormont termelni, így a kezdetben emelkedett koritzolszint a másik végletbe átcsapva túl alacsonnyá válik, ez pedig szintén problémát jelent és olyan tünetekkel jár, mint pl. fáradtság, kimerültség, ingerültség és a szervezet hormonháztartását is felboríthatja számos negatív következményhez vezetve. Emiatt akár túl magas, akár alacsony kortizolszintre utaló panaszokat észlel, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy megfelelő kezelésben részesülhessen, és ezzel elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények.

A korotizolszint meghatározásához vérvételre van szükség.

Hogyan kezelhető?

A terápia alapvető elemét jelenti az egészséges életmódra váltás kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, elegendő pihentető alvással és elsősorban stresszkezelési módszerek (pl. autogén tréning) elsajátításával és alkalmazásával. Amennyiben gyógyszeres kezelésre (hormonterápia) is szükség van, az szakorvosi felügyelettel történik.

Mi okozhat még emelkedett kortizolszintet?

Fontos megemlíteni, hogy vannak bizonyos betegségek, kórállapotok, amelyek emelkedett kortizolszinttel járhatnak, ilyenek pl. bizonyos pszichés, illetve pszichiátriai betegségek, valamint a cukorbetegség, az elhízás és az alkoholizmus is.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Cortisol zu hoch: 16 Symptome bei zu viel Stress (Onmeda)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Megfázás
Megfázás

Miért kell kezelni?

Adj vért a légimentőkkel
Adj vért a légimentőkkel

Véradórendezvény 28-án.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.