Kollagén allergia?
Kedves Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy gyermekkoromban tejallergiát diagnosztizáltak nálam. Ezt követően az allergológus édesanyámnak azt javasolta, hogy marhahúst se egyek, mert elképzelhető, hogy allergiát okozna. A helyzet a következő: azóta nem voltam allergia vizsgálaton viszont a joghurt, sajt, vaj, túrórudi stb. tejtermékek egyáltalán nem okoznak allergiát nálam, továbbá a marhahúst hamburgerben próbáltam és ebben az esetben sem érzek a fogyasztás után bármiféle panaszt, pedig 100% marhahúsból készült. A tömény tejtől viszont rosszul leszek, valamint a túlzott főzőtejszín fogyasztástól. Ennek ismeretében mit gondol? Fogyaszthatok hidrolizált kollagén táplálékkiegészítőt mely marhából készül? Összetevők: Hidrolizált szarvasmarha kollagén peptidek, L-aszkorbinsav (C-vitamin), savasságot szabályozó anyag: citromsav, természetes aroma, színezék: béta-karotin, édesítőszer: szukralóz. Válaszát előre is köszönöm!
Dr. Hangonyi Csilla válasza tej allergia témában
Kedves Kérdező! A gyerekkori tej allergia az esetek nagy részében csak átmeneti, serdülő korra elmúlhat. A tömény tej, és zsíros tejszín fogyasztásakor jelentkező rosszullét nem feltétlenül allergiás reakció. Tekintettel arra, hogy az Ön által említett készítmények különféle élelmiszeripari, és hőkezelésen esnek át, szerkezetük megváltozik, így nem valószínű, hogy allergiát okoznak. Mindenesetre először próbáljon meg kis mennyiséget fogyasztani belőle, és figyelje az esetleges tüneteket. Üdvözlettel.