Táplálékintolerancia 106 panel
Tisztelt Doktor Úr! Fokozott savképződés és puffadás miatt folyamatban van a kivizsgálásom. Ennek részeként csináltattam egy táplálékintolerancia vizsgálatot is (IgG), amelynek az eredménye az alábbi lett (U/ml): Búza - 47,8, Árpa - 22, Rozs 36,8, Gliadin/glutén -9,8, Tehéntej - >50, Tojássárgája -> 50, Tojásfehérje - 40,9, Joghurt - >50, Kecsketej és sajt - 12,4, Juhtej és sajt - 10,1, Fokhagyma - 39,5, Alma - 18 (ezek a legmagasabb pozitív értékek). A vizsgálat alapján tehát a tej, tojás és a joghurt nagyon erősen pozitív, a búza, árpa, rozs erősen pozitív. Ezen eredmények alapján mit javasolna, hagyjam el a tejtermékek és a tojás fogyasztását? A búza, árpa és rozs magasabb értékei miatt ezen tápanyagokat is el kellene hagyni, utalhat ez lisztérzékenységre, arra van külön vizsgálat? Vagy elegendő, ha először csak a tejtermékeket és a tojást hagyom el? Mit tanácsol? Orvosi tanács, megerősítés nélkül természetesen nem akarok felesleges diétába kezdeni, de persze jó lenne, ha a panaszaim enyhülnének. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Dr. Plósz János válasza étel-intolerancia vizsgálat témában
Az intolerancia-vizsgálat nem része a kivizsgálási protokollnak (a kapott értékek klinikailag nem mindig relevánsak). Coeliákia diagnózisához másik típusú vizsgálat szükséges (anti tTg, antiEMA). A kapott lelet alapján érdemes lehet megpróbálni 2-3 hónapig tej- és tojásmentes étrendet tartani, majd ezt követően megpróbálni kis dózisban egyesével visszahelyezni az étrendbe.