Lekvár fruktózzal édesítve
Tisztelt Szakorvosnő! Az lenne a kérdésem, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén fogyasztható házi készítésű eperlekvár, amelyben 1 kg eperhez (amelynek ha jól tudom cukortalma 50-70 g fruktóz) 100 g fruktózt adagolunk édesítés és tartósítás gyanánt? Ha fogyasztható milyen gyakran és mi az ajánlott, mennyiség egyszeri fogyasztás esetén? (édesapámról lenne szó) Tisztelettel, Lipcsei Sándor
Dr. Tänczer Tímea válasza fruktóz témában
Kedves Kérdező! A fruktóz szénhidráttartalma 100%, azaz a cukornak megfelelő, ezért cukorpótlónak használata nem javasolt. Szerencsésebb az epret cukor nélkül lekvárnak főzni, hiszen önmagában is kellően édes. A fenti lekvárból minimális mennyiség fogyasztható egyszerre, és érdemes a vércukor szintet evés után 1,5 órával leellenőrizni. Üdv: Tänczer Tímea