Táplálkozás
Jó napot! Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha a brokkolit nyersen fogyasztom egész évben, miuán leöblîtettem, hogy a bennelévő vitaminok és rákellenes anyagok megmaradjanak, szervezetbe bekerüljenek, nem e lesz probléma a k vitamin miatt, mert azt olvastam, hogy a véralvadásban van szerepe. Én reggel és este is kb 10 dkg brokkolit eszek nyersen, és nem tudom, hogy, mennyi engedélyezett ebből a vitaminbóól, , mert állítólag már 5 dkg brokkoli fedezi a napi adagot a k vitaminból, és nem szeretném a vitaminokat túladagolni, a k vitamint se. Gyógyszereket, tablettákat nem szedek, Reggelizni zabpelyhet szoktam főzve egy - két főtt tojással, 10 dkg nyers brokkolit, dkg nyers Kaliforniai paprikával a c vitamin miatt. Vacsorára a főtt kajához eszrek főtt tojás Fehérjét vagy baromfit vagy halat. 10 dkg nyers brokkoli, 10 dkg paprika, egy - két gyümölcs és egy - kêt egyéb zöldség. És nem tudom, hogy a reggeli zabpelyhet, hogy ajánlott fogyasztani, mert a vitaminokat se szeretném kifőzni ês aztt se szeretném, hogyha nyersen eszem akkor valami probléma legyen. Nem tudom, hogy a főtt zabpehely ugyanolyan jötékony hatású e, mint a nyers. Köszönöm.
Dr. Tóth Judit válasza táplálkozás témában
Kedves Kérdező! Tudomásom szerint ez nem jelent szélsőséges táplálkozást, a zöldség bevitele, nyersen és párolva számomra egészségesnek tűnik. Alapszabályként azt fogadom el, hogy idényzöldségeket érdemes fogyasztani, vagyis az éghajlatunkon éppen akkor megtermelt zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legteljesebb vitaminskálát., Amikor a brokkolinak van szezonja, egyen azt, aztán ahogy jönnek sorba a gyümölcsök, zöldségek, válogasson azokból. Szerintem a zabpehely akár főzve, akár nyersen hasonló tápanyagtartalmú.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.