Tumormarkerek, mint szűrővizsgálat?
Tisztelt Doktornő! Két hónappal ezelőtt átfogó laborvizsgálatot kezdeményeztem, köztük szerepelt a tumormarker vizsgálata is. A CA-125 (8,0) CA 15-3 (11,8) miatt nem is aggódom, azonban a CA 19-9 25,50 és a CEA 1,0 értékei miatt egy kicsit igen. Van gyomorproblémám: reflux, illetve ebből adódóan találtak már gyógyult felmaródásokat a gyomorban és a nyelőcsövön is, de gyógyszerrel tünetmentes. A gyomortükrözés során szövettani vizsgálat is történt, kóros elváltozást nem találtak (2022. március) . A korábbi laborvizsgálatok többször a nem megfelelő májfunkciót jelezték, de nem olyan mértékűt, ami kezelést igényelt volna. Alkalmanként kúraszerűen máriatövis kapszulát szedek. A családban több generáción átívelő gyomorbetegségek előfordultak (gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorszűkület, reflux), de daganatos elváltozás nem. Tehetek- e bármit a megelőzés érdekében? Ezek az értékek indokolják-e azt, hogy nagyobb figyelemmel kövessem a változásokat, akár félévente a vizsgálat megismétlését? Van okom aggodalomra? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel.
Dr. Baki Márta válasza gyomor panaszok témában
Tisztelt Levélíró! A szakmai javaslatok alapján a levelében leírt tumor markerok szűrő vizsgálatra nem alkalmasak. A daganatos megbetegedések gyanújakor illetve a kezelés hatékonyságát lehet követni ezen laboratóriumi paraméterek alapján. A CEA normál értéke 0-5 ng/ml, a CA 19-9 normál értéke pedig 0-37 U/ml között mozog. Ennek megfelelően – megfelelő mértékegységet használva – az Ön leletei a normális tartományon belül mozognak. Természetesen, egyes laboratóriumokban más tartomány lehet a normális, a meghatározás módjától is függ az érték. A gyomordaganat kialakulásának fő rizikó faktorai jelen tudásunk szerint: a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, amit esetleg Helicobacter fertőzés is okozhat. Családi előfordulás is ismert, ami gyomor- bél rendszer polipozist foglalja magában. Megelőzésképp a gyulladások csökkentése javasolt. Ezen kívül dohányzás elhagyása tanácsos. Étkezési szokásban pedig a C vitaminban, növényi rostokban gazdag, gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása során kisebb a gyomor daganat kialakulásának veszélye. Tisztelettel: dr. Baki Márta