Tumormarkerek, mint szűrővizsgálat?

Tisztelt Doktornő! Két hónappal ezelőtt átfogó laborvizsgálatot kezdeményeztem, köztük szerepelt a tumormarker vizsgálata is. A CA-125 (8,0) CA 15-3 (11,8) miatt nem is aggódom, azonban a CA 19-9 25,50 és a CEA 1,0 értékei miatt egy kicsit igen. Van gyomorproblémám: reflux, illetve ebből adódóan találtak már gyógyult felmaródásokat a gyomorban és a nyelőcsövön is, de gyógyszerrel tünetmentes. A gyomortükrözés során szövettani vizsgálat is történt, kóros elváltozást nem találtak (2022. március) . A korábbi laborvizsgálatok többször a nem megfelelő májfunkciót jelezték, de nem olyan mértékűt, ami kezelést igényelt volna. Alkalmanként kúraszerűen máriatövis kapszulát szedek. A családban több generáción átívelő gyomorbetegségek előfordultak (gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorszűkület, reflux), de daganatos elváltozás nem. Tehetek- e bármit a megelőzés érdekében? Ezek az értékek indokolják-e azt, hogy nagyobb figyelemmel kövessem a változásokat, akár félévente a vizsgálat megismétlését? Van okom aggodalomra? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel.

Dr. Baki Márta válasza gyomor panaszok témában

Tisztelt Levélíró! A szakmai javaslatok alapján a levelében leírt tumor markerok szűrő vizsgálatra nem alkalmasak. A daganatos megbetegedések gyanújakor illetve a kezelés hatékonyságát lehet követni ezen laboratóriumi paraméterek alapján. A CEA normál értéke 0-5 ng/ml, a CA 19-9 normál értéke pedig 0-37 U/ml között mozog. Ennek megfelelően – megfelelő mértékegységet használva – az Ön leletei a normális tartományon belül mozognak. Természetesen, egyes laboratóriumokban más tartomány lehet a normális, a meghatározás módjától is függ az érték. A gyomordaganat kialakulásának fő rizikó faktorai jelen tudásunk szerint: a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, amit esetleg Helicobacter fertőzés is okozhat. Családi előfordulás is ismert, ami gyomor- bél rendszer polipozist foglalja magában. Megelőzésképp a gyulladások csökkentése javasolt. Ezen kívül dohányzás elhagyása tanácsos. Étkezési szokásban pedig a C vitaminban, növényi rostokban gazdag, gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása során kisebb a gyomor daganat kialakulásának veszélye. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2023. november 15.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Emelkedő roma index érték
Tisztelt Doktornő! Két is fél éve szedek Trisequens tablettát változókori panaszaimra. Tavaly májusban az éves vizsgálaton CA125 18.6 HE4 50 Roma index 7.5...
Sugárkezelés utáni ödéma az arcon
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A bal oldalon műtéti úton daganatot távolítottak el a fülemből. A sugárkezeléseken túl vagyok, amely után az arcom illetve a fül...
Mi okozhatja a magas Ca szintet a...
Kedves Doktornő! Autoimmun betegségek és inzulin rezisztencia ellenőrzés miatt 3-4 havonta járok vérvételre. Tavaly nyár végén feltűnt, hogy magas a kalcium...
"Hólyagrákban Signatera teszt"...
Tisztelt Doktornő! Fent jelzett korábbi kérdésemben a férjem hólyagrákkal vívott harcában kértem Doktornőtől életmódbeli és a Signatera gyakorlati hasznára...
Saccharomyces boulardii élesztőgomba
Üdvözlöm! Édesanyám 67 éves, már több alkalommal műtötték rosszindulatú vastagbél daganattal, továbbá a szükséges kezeléseket is felvette (kemoterápia). A...
Neuroendokrin daganat
Kedves Doktornő, a fiam érdekében szeretnék kérdezni. Ezelőtt 5 évvel neuroendokrin daganattal műtötték, a vakbélen volt a daganat. A diagnózis Neuroendokrin...