Hasi UH vizsgálat-puffasztó ételek
Tisztelt Doktor Úr! Szeptember 30-án hasi UH vizsgálatra van időpontom. Az orvosi beutalon többek között az is szerepel, hogy: "A vizsgálat elött 3-4 napig ne egyen puffasztó ételt! " Kérdésem: Melyek azok a "puffasztó ételek"? Megjegyzés: Tavaly is voltam hasi UH-on, de a bélgázok miatt nem volt sikeres, mindannak ellenére, hogy: - nem ettem napokig káposztát, babot, borsot, burgonyát - espumisant fogyasztottam 3x1 szemet 4 napon keresztül-éhgyomorral érkeztem vizsgálatra-vizsgálat elött 1, 5 órával 3dl sima vizet ittam. Lehet, hogy mégis fogyasztottam valamilyen puffasztó ételt, azért nem sikerült a vizsgálat? 9 mm-es epekövem van, fájdalom nincs, hetente 1-2 szem billagitot veszek be ha úgy gondolom, hogy nehezebb ételt fogyasztottam. Csak csirke húst, halat és teljesörléső kenyeret fogyasztok. Képes lennék csak vizet inni három napon keresztül (esetleg húslevest?) csak, hogy eltűnjenek a bélgázok a vizsgálatra. Tisztelettel, Márton S.
Dr. Árki Ildikó válasza puffadás témában
Tisztelt Kérdező! Sokféle étel okozhat puffadást, egyénenként is változó, hogy kinek, mi okoz tüneteket.Általában bab, lencse, borsó, brokkoli, karfiol, káposzta kerülendő. Gyümölcsök (főleg nagyobb, mennyiségben) is (pl. alma, körte, őszibarack, szilva) Magas keményítő és magas rosttartalmú (teljes kiőrlésű termékek) ételek is okozhatnak puffadást. Tej is okoz puffadást laktózintoleranciában.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.