Mi okozhatja a koffein tartalmú italok és az olajos magvak fogyasztása utáni haspuffadást?
Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz. Nagyjából 2 évvel ezelőtt vettem észre magamon, hogy koffein tartalmú italok fogyasztása után kb. félnappal elkezd felpuffadni a hasam és csak a toaletten tudok megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, mert minden szellentésnél távozik némi áttetsző, vagy enyhén bélsár színű nyálka is. Talán fontos lehet, hogy a nyálka soha sem véres. Ez a dolog (haspuffadás + nyálka távozással kísért szellentés) kb. egy-másfél napig pl. egy kávé / kapuccsinó elfogyasztása után. Ez idő alatt vagy egyáltalán nincsen, vagy csak minimális széklet ürül. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy sohasem voltam nagy kávéfogyasztó. Legfeljebb napi egyet (nagyon ritkán fordult elő, hogy esetleg kettőt) ittam. Energiaitalokat, pedig csak kb. havonta-kéthavonta egyet és csak legfeljebb 1 éven keresztül és 1, 5 éve már egyáltalán nem iszom azt. Néha nagyon jólesne egy kávé, de a fenti probléma miatt inkább lemondok róla. Az utóbbi időben ugyanezt a jelenséget figyeltem meg a pörkölt olajos magvak (földimogyoró, pisztácia és tökmag) fogyasztása után is. A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a problémát és hogyan lehetne rendbe tenni az emésztésemet? Ihatok-e én még kávét, illetve ehetek-e még olajos magvakat valaha a fenti mellékhatások jelentkezése nélkül, vagy ez már életem végig így marad? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.
Dr. Plósz János válasza emésztési zavar témában
A koffeint-tartalmú italok gyorsítják a bélpassage-t, fokozzák az irritabilitást, de akár a pörkölés során keletkező valamelyik vegyületre való túlérzékenységi reakció is állhat a panasz hátterében. Érdemes megpróbálni egy tartósabb pre- és probiotikum kúrát, ez segíthet megváltoztatni a bélflórát, így a maradék tápanyagok vastagbélbeli lebontását.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.