Vitamin túladagolás ronthat az ételallergián?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 73 éves édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mondhatni évtizedek óta különféle emésztőrendszeri panaszokkal küzd. 2 éve egy idősek otthonában él, ahol epeköve miatt epés diétán van, mégis 6-8 hete rosszabbodott az állapota, hányinger, hányás, étvágytalanság, erőtlenség, ismétlődő hasmenés, puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom jellemezte, a tenyerén pedig hámlani kezdett a bőr. Elvittem ekkor őt egy 46 féle táplálék intolerancia, laktóz intolerancia és cöliákia vizsgálatra. Kiderült, hogy genetikailag tejcukor érzékeny, azon kívül a búzára és gluténre pozitív eredményt kapott, viszont rozslisztre, durumbúzára, zabra, stb. negatív lett. (Élesztő, tej, tojás gyengén pozitív.) A cöliákia tesz (tTG IgA: 1, 9U/ml, tTG IgG: 1, 9U/ml) negatívnak néz ki, de mivel eleve IgA hiányos a vére, ez az eredmény, ahogy később utánaolvastam, nem megbízható. Kérdésem tehát: Lehetséges, hogy valaki búzára és gluténre érzékeny, de rozsra és durumbúzára nem, holott azokban is van glutén? Érdemes esetleg genetikai lisztérzékenység vizsgálatot végeztetni? Az otthonban nem tekintik egyértelműnek az eredményt (valóban nem az), én sem tudom, érdemes-s ragaszkodni a diéta elkezdéséhez. Még egy kérdés: A vitamin túladagolás (5 hónapon át tartó napi 25000 NE) okozhatta édesanyám ilyen mértékű állapotromlását? Hibázhattak ekkorát az otthonban? Válaszát előre is köszönöm!
Dr. Plósz János válasza emésztési zavar témában
A táplálék-intolerancia vizsgálat által kihozott búza és glutén pozitivitás nem jelent coeliakia betegséget, főleg úgy nem, hogy a specifikus antitestek szintje normális (IgA hiány esetén az IgG még pozitív lenne). Azonban az A vitamin túldozírozása okozhat emésztőrendszeri panaszokat és 73 éves életkorban akár más kórkép is állhat a tünetek mögött, emiatt hasi ultrahang vizsgálat, akár endoscopos vizsgálatok is indokoltak lehetnek.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.