Milyen diétás étrend javasolt májbetegség (cirrózis) esetén?
Tisztelt Doktot Úr! Kérdéssel fordulnék Önhöz. Édasanyámnak nemrégiben állapították meg, hogy májelégtelenségben szenved. Sajnos cirrózisa lett, ami tudjuk visszafordíthatatlan. A cirrózis következtében jelentkeztek nála tünetek, mint pl: Ascites, lábak ödémásodása, időnként orrvérzés, bőr irritáció (viszketés), kisebb pókhálószerű bevérzések a bőrön. Szív és vesefunkció egyenlőre rendben van. Azonban étrend terén tanácstalanok vagyunk. Milyen étrendet kell követni amellett, hogy a sót vissza kell fogni napi max 2-3 g-ra! Milyen zöldfélék jöhetnek szóba? Húsfélét egyáltalán nem szabad fogyasztani? Fehérje és szénhidrát bevitel, mennyi lehet? Hálásan köszönön előre is a válaszát. Tisztelettel: Nagy Gábor
Dr. Plósz János válasza májcirrhosis témában
A májbetegség utolsó stádiumának diétájában főleg a bőséges kalória és fehérje bevitelre kell törekedni, ami kb. testsúly kilogrammonként 1,2-1,5 g fehérjét jelent, azonban ez túllépni sem érdemes, mert az már megterhelő lehet. A fehérjebevitelt érdemes jól hasznosuló, állati eredetű fehérje forrásokból biztosítani (pl. sajt, tojás, tejtermék, hús). A zsírbevitel normál mértékű lehet, ami testsúly kilogrammonként kb. 0,8 g-ot jelent. A magas kalóriaigényt lassan felszívódó szénhidrátok adásával biztosíthatjuk (gabonafélék, burgonya, rizs). A vitamin- és nyomelempótlás szintén fontos.