Ételintolerancia
Üdvözlöm, A napokban végeztettem el egy 108 ételspecifikus IGg labort. Az alábbi ételekre nagyon erős pozitivitást jeleztek vissza: búza, tönkölybúza, rozs, tojásfehérje és néhányra, pl. tehéntej mérsékelt intoleranciát. Teljesen világos számomra, hogy mostantól szigorú diéta, akár tartósan, nem csak néhány hónapra, viszont néhány dologban nem vagyok biztos. Ha a tehéntejre mérsékelt szintű intoleranciát mutatott ki a labor, viszont a joghurtra negatív lett az eredmény, akkor lehetséges, hogy joghurtot (túrót, sajtot, tejszínt) ritkábban, de fogyaszthatok a továbbiakban, azzal együtt, hogy tejet nem fogyasztok többet? Hasonló a problémám a tojással. A tojásfehérje nagyon erős intoleranciát váltott ki, de a tojássárgája negatív lett. Ebben az esetben a tojásfehérje elhagyása mellett fogyaszthatom továbbra is a tojássárgáját? Nagyon köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.
Dr. Plósz János válasza étel-intolerancia témában
Az intolerancia vizsgálat interpretálása nem egyértelmű számunkra sem. A tojásnál viszonylag egyértelmű a válasz, de a tej-joghurt nehezebben magyarázható. Általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy a nagyon magas pozitivitást mutató ételösszetevőket érdemes kerülni, a mérsékleteket 3 hónapig nem fogyasztani, majd óvatos lépésekben megpróbálni visszavezetni az étrendbe.