Gyomorhurut?
Tisztelt Doktor Úr! Tüneteim néhány hete kezdődtek: erősen fűszeres étel és alkohol fogyasztása után este, lefekvéskor hidegrázás, szapora pulzus, vérnyomásemelkedés, puffadás, többszöri székletürítés (a megszokott a napi egy), ami másnapra rendeződött. Majd két két múlva újra "bűnöztem" (chili, vörös hús, alkohol), és újrakezdődtek a tünetek, de ezúttal hosszabb ideig tartottak, kb. egy hétig, ha nem is minden nap, de kb. minden másnap megismétlődtek. Ehhez sárga széklet társul (t). Ezután elszórtan, 2, maximum 3 alkalommal tért vissza a hidegrázás és a többi tünet, amikor épp "bátrabban" étkeztem. A hasi UH néhány apró cholesterol polypust mutatott ki, más kóros eltérést nem. Laborértékek: a GPT 54 U/L-ről 37-re csökkent (két vérvétel történt kb. egy hét eltéréssel) ; GOT, GPT, GGT, LDH normál; az először enyhén emelkedett Prot. INR, fehérvérsejt, monocita illetve csökkent limfocita, eosinophil értékek is a normál tartományba kerültek. Jelenleg a bilirubin direkt mutat eltérést (5.3 μmol/L), a bilirubin totál normál, illetve az MCHC 289 g/L. A kérdésem az, hogy jól gondolom-e, hogy gyomorhurutra utalnak a tünetek, és körülbelül, mennyi ideig tarthat ennek a teljes rendeződése; szükség van-e gasztroenterológiai kivizsgálásra? Jelenleg diétázom, Tasectant és Normaflore-t szedek. Előre is köszönöm!
Dr. Plósz János válasza enterocolitis témában
A panaszok hátterében állhat gyomorhurut, mely spontán gyógyul pár napon belül, csak a visszamaradt eltérések (bélflóra megváltozás, fokozott irritabilitás) okozhat tartósabb tüneteket. Érdemes a diétát fokozatosan bővíteni, tartósan probiotikumot használni (akár más típust is kipróbálva). Ha így a panaszok megszűnnek, nincs további teendő. Azonban ilyen jellegű tüneteket okozhat étel-allergia vagy hisztamin-intolerancia is (szóval ha nem szűnik meg a panasz, ilyen irányban érdemes tovább vizsgálódni).