Akut/krónikus gastritis
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 8 hónapja kezdődtek a panaszaim, egy akut szakasszal, fűszeres étel és alkohol fogyasztása után. A fő tünetem a hidegrázás és a magas pulzus volt. Mivel később enyhébb formában, de vissza-visszatértek a tünetek, voltam gyomortükrözésen. Eredmény: I. Partialis villus atrophia II. stádium vékonybél-nyálkahártyában (PVA-II, Marsh: 0 típus) . Enyhe, chronicus, aspecificus duodenitis. II. Enyhe, chronicus, reactiv antrum-gastritis. Helicobacter negatív. Volt hasi, kismedencei UH, ami egy kis (cholesterolnak gyanított) epepoliptól eltekintve nem talált eltérést, a vérkép, máj-, veseértékek stb. rendben, a kezdetben enyhén emelkedett CRP és GPT (54 U/L) hamar normalizálódott. Szedtem 1 hónapig savkötőt és hosszabb ideig Gelsectant, Progastro 825 probiotikumot. Hosszú ideig kerültem a csípős, zsíros ételeket, tejtermékeket, alkoholt. Nemrég megkockáztattam az alkoholfogyasztást, a nyaralásunk során. Eleinte nem volt semmi gond, de azután egy bizonyos típusú sör elfogyasztása után hasmenésem lett. Ez azóta (bő egy hete) visszatért 1-2-szer, de a székletem általában is lágyabb, világosabb (sárga, sárgásbarna). Hozzáteszem, a férjemnek is volt hasmenése, és ő is fogyasztott abból az italból, amiből én, de neki elmúlt. (Korábbi vírusos hasmenésből is hamarabb kilábalt, mint én.) Véleménye szerint az én nagyobb érzékenységem annak tudható be, hogy még fennáll a gyulladás, vagy egyszerűen tudjam be nyaralási betegségnek? Köszönettel
Dr. Plósz János válasza postinfect szenzitivitás témában
A fokozottabb érzékenység lehet egyéni eltérés eredménye, de a korábban lezajlott gyomor-bélhurut mindenképp hajlamosít a gyakoribb, illéetve súlyosabb lefolyásra (megváltozott bélflóra, fokozott bélfali permeabilitás). Rendszeres, gyakori, nyugodt, kis étkezések, probiotikum kúraszerű használata segíthet a gyorsabb regenerálódásban.