Prebiotikumok, rostok, SIBO
Tisztelt Doktor Úr! Étel, ital provokálta hasmenés miatt korábban írtam már önnek. Az orvosom SIBO-t gyanít a panaszok hátterében (van egy 2022 novemberi negatív kolonoszkópia és ileum-szövettan eredményem). Normix-, majd probiotikumkúrát (ProGastro) írt elő., De a táplálkozással kapcsolatban elfelejtettem megkérdezni, így önnek teszem fel a kérdéseimet: - Milyen prebiotikumokat ajánl? - Milyen és mennyi rostot érdemes fogyasztani? - Gondolom, a fermentált zöldségek nem ajánlottak? Eddig minden nap ettem nyers zöldséget, gyümölcsöt, de ellentmondásos tanácsokat találok arról, hogy mit "szabad". Köszönettel
Dr. Plósz János válasza prebiotikumok témában
A prebiotikumok szinte minden fajtája javasolt, a fermentált zöldségek kifejezetten jót tudnak tenni a bélflórának. A rostbevitel a székletképzés-továbbítás miatt fontos, a, mennyiség fokozatos emelésére kell figyelni, mert a hirtelen nagy, mennyiségű rost erős puffadást okozhat. Hasmenés esetén a vízoldékony rostok szerencsésebbek (utifűmaghéj).