Epeműtét utáni diéta
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Két éve 25 évesen operáltak meg epekőre. Azóta is valamilyen szinten diétát kell tartanom, mert sokmindent nem tudok megenni. Rászoktam azóta a napi 4-5-szöri étkezésre. Ennek ellenére mostanában többször előfordul, hogy evés után nehezen indul meg az emésztésem (legalábbis úgy érzem) máskor meg evés után két órával már megint korog a gyomrom (pedig legtöbbször még nem vagyok éhes) . Mi lehet ennek az oka? Tisztelettel, Emma
Dr. Plósz János válasza epekő témában
Kedves Emma! Az természetes, hogy epehólyag-eltávolítás után valamilyen szinten diétát kell tartani, hiszen a műtét miatt az epehólyag tároló funkciója elvész (fiziológiás esetben zsíros étel bevitelekor az epehólyag összehúzódik, a tárolt epét a nyombélbe juttatja, műtét után a termelődő epe folyamatosan csorog a nyombélbe). Az, hogy melyik étel, mennyit tartózkodik a gyomorban, nagyban függ az összetételétől. Mindaddig nem jut tovább a nyombélbe, amíg fizikai és kémiai paraméterei az emésztés és gyomornedvvel való keveredés során el nem érik azt az szintet, amikor már a nyombélben történő további emésztés és felszívódás elkezdődhet. Tehát az erősen ozmótikus, nagyon tömény oldatok, a semlegestől eltérő vegyhatású italok, a nehezen emészthető húsok tovább tartózkodnak a gyomorban, mint a könnyen felszívódó szénhidrátok. Emellett az életkor előrehaladtával a hasnyálmirigy -mint fő emésztőnedv -termelő- kapacitása is fokozatosan csökken. Javaslom továbbra is a gyakori, rendszeres kis étkezéseket, a bő folyadék- és rostbevitelt. Fontos az is, amit gyakran elfelejtünk, hogy az állva bekapott 5 falat ennivaló nem nevezhető igazán étkezésnek. Dr. Plósz János gastroenterológus
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.