Emésztési panaszok

Tisztelt gasztroenterologus Úr/Nő
(ez a férjem levele)

Kb 10 éve szedek savközömbösítőket, savcsökkentőket. Tavasszal voltam hasi CT-vizsgálaton, ahol refluxot, hiátus nherniát, kitágult gyomrot, a gyomor-nyombél átmenet megvastagodását és szűkűletét (a tükrözés után erről nem mondtak semmit, hogy van vagy nincs szűkület), a vékonybél megvastagodását (gyulladás?) felszívódási zavart véleményeztek. A gyomortükrözésen szövettant csináltak
-gyomor és duodeum: "chronikus aspecifikus duodenitis, chronikus enyhe aktivitást mutató Helicobacter asszociált gastritis(enyhe atropiával), 1-1 Helicobacter pálcikával" állapítottak meg. Szerintük a gyulladást főként valamilyen más vírus infekció, és nem a Helicobacter pylori. Közben kilégzéses vizsgálat: H.pylori pozitív lett, vérből H.pylori antitest negatív (?) lett.
Kérdéseim: Tisztelt
1: Márciusban szezonális influenzától tüdőgyulladást kaptam, 10 napig 2x1 625 mg.-os Amoxicillint szedtem, amitől hasmenésem lett. Dysbacteriozist állapítottak meg 1 hónap múlva kilégzéses vizsgálattal. A Dysbacteriozisra felírt Normixot csak 2 napig szedtem az 5 helyett, mert rosszul lettem tőle (hányás, fulladás) .
Most kezdjem el szedni az antibiotikum kúrát, amit felírtak?: 2x1000mg Amoxicillin+2x500mg Klatromicin Omeprazollal és Normaflorral?
, Mennyire számít, hogy negatív lett a vézböl végzett antitest vizsgálat (H, pylori?) Attól is tartok, hogy a sok antibiotikumtól álhártyás vastagbélgyulladást kapok, mivel már a 625mg-tól is majdnem azt kaptam. Vagy nézessem meg előtte, hogy van-e még Dysbacteriozisom? Mivel nagyon erősen puffadok, szorulásom van, ritkán hasmenéssel váltakozik, jobb bordaív alatt gyakran görcsös, szúró fájdalmam van, gyakori hányinger4, sokszor alig tudok emészteni, mégis sok a savam.
2.Sokféle gyógyhatású szert találtam a neten, Ön szerint melyiket lenne érdemes kipróbálnom? -pl: refluxra ajánlják a Gastrobalance készítményt, tartalmaz: proteáz;lipáz;amiláz;celluláz;nátrium-hidrogén-karbonát;édesgyökér. Ennél a készítménynél az enzimek bánthatják-e a gyulladt gyomor-nyombél-vékonybél-nyálkahártyát? Hasonló készítmény volt régebben a Digestiff Rennie, de azt valamiért betiltották. Pedig az a készítmény a fölösleges savat közömbösítette és az emésztést is segítette.Ön szerint?
A másik 2 készítmény az édesgtyökérkapszula és a brokkolicsíra kapszula (szulforofan) Az utóbbi állítólag blokkolja a H.pylorit, de nem pusztítja ki.
-A manuka mézet is "Istenítik"H.pylorira.
-További készítmények: Mikroalga-vékonybél felszívódási zavarra, Dysbacterozisra;lucerna;aloe vera;A-vitamin;B-5 vitamin nyálkahártyákra;Iberogast csepp;fokhagyma-állítólag jó a H.pylori ellen.
3. Tükrözés után azt mondták, hogy a gyulladást (gyomor-nyombél-vékonybél) nagyobbrészt valamilyen vírus infekció okozza, és csak kisebb részben a H.pylori, de a vírusra nem adtak semmilyen gyógyszert, tanácsot.Én találtam pár készítményr:
-Vironal-állítólag jó az emésztőrendsz6eri gyulladásokatr okozó vírusok és baktériumok ellen, pl: CMV;Herpes;E-coli stb.
-Drags Immun (kaucsuktejből készül) -állítólag ez a készítmény is jó az előbbiekre, plussz fekélyre és gombára is.
- Colostrum (előtej) -antitesteket tartalmaz, segítheti a vírusok okozta emésztőrendszeri gyulladások leküzdését.
Ön szerint melyiket (melyikeket) lenne érdemes kipróbálnom? Mivel a talált (feltételezett) vírusra nem adtak gyógyszert, kérdéseimre nem adtak érdemleges választ, tanácsot, Önhöz fordulok tanácsért. Esetleg valami mást tudna ajánlani?
Sajnos nagyon messze lakom, Baranyában, csak tavasszal tudok majd Pestre menni. Mivel veszélyeztetve vagyok az influenzától (tavaly is tüdögyulladást kaptam) télen nem nagyon merek utazni buszon-vonaton.
Nagyon megköszönném válaszát, tanácsait!
Tisztelettel: . János

Dr. Piros Zsuzsanna válasza emésztőszervi panasz témában

1. Ha a szövettani vizsgálat során a metszetben H. pylori-t láttak, akkor a fertőzés megléte biztos (annak ellenére, hogy a vérből végzett viszgálat negatív, ez friss fertőzésre utalhat). A helicobactertől csak kombinált antibiotikus terápiával szabadulhat meg, így az amoxycillin-klacid-savcsökkentő kombináció alkalmazása indokolt. Az antibiotikum terápia alatt egy Enterol nevű vényköteles probiotikum segíthet a dysbacteriosis illetve vastagbélgyulladás megelőzésében vagy az antibioticus kúra után a Normaflore vagy Lactív, stb. A Gastrobalance inkább emésztést segítő készítmény, eseti túlzott étkezés okozta teltségérzés, felhasi panaszok megszüntetésére való. A többi felsorolt szert részleteiben nem ismerem, az Iberogast tekintetében vannak pozitív tapasztalatok gyomorsavas panaszok esetén. Azt azonban egyiktől se várja, hogy megszabadítja a helicobacter-fertőzéstől. A vírusfertőzések döntő többségére oki terápia nem áll rendelkezésre, illetve mire kiderülne, milyen típus okozza a fertőzést, a szervezet már lekűzdötte a kórokozót. AZ Ön által említett szerek sem specifikus vírusellenes készítmények, hanem a szervezet védekező mechanizmusait erősítve segítenek a fertőzés elkerülésében, legyőzésében. Hatásukról, ennek mértékéről azonban nyilatkozni nem tudok, mert ezek nem gyógyszerek (nem állnak rendelkezésre megfelelő esetszámú, megfelelően kontrollált vizsgálatok).

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. január 11.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Emésztőrendszeri problémák, hová...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már két éve vannak panaszaim, időnként sok gyomorsav, puffadás, tavaly nyáron ehhez hányás is társult, ami a háziorvosom szerint...
Gyomorpanaszok mitől?
Tisztelt Cím! Következő kérdéssel fordulnék Önhöz: A gyomrommal nem vagyok elégedett mert mondhatni, hogy szinte folyamatosan olyan érzés mintha meg lenne...
Mi lehet a kidülledő has oka?
Minden egyes étkezés után a hasam természetellenesen feszül, nagyra nő, kellemetlen, és nem egy esztétikus látvány. Az a baj, hogy ez egész nap ilyen...
Mitől/Miért fáj?
Jónapot Dr.Úr/Nő azt szeretném megtudni, hogy 4 napja beteg lettem kezdetén a gyomrom fájt majd hánytam 2 szer a gyomorfájdalum elmult és hejette a belem...
Emelkedett GA 72-4 tumor marker érték
Tisztelt Dr Úr! /Nő 2009 évtől erősen, van mikor gyengébben fáj a gyomrom és a köldököm körül. Több vizsgálaton voltam /Hasi UH, gyomor tükrözés...
Nomixot szedhetek-e?
Tisztelt Doktor Úr Refluxos vagyok, és 9 napig szedtem újra a Controlok PPI-t 1x40, majd szerdától 2x40 adagban, de péntek délutánra hányingerem lett és...