Vérkép
Kedves Csuth Ágnes Doktornő,
köszönöm a válaszát a laborkiértékeléssel kapcsolatban, az, amiláz szintem már a harmadik laborvizsgálat óta mutat magasab értéket (130-140 közt)
A három laborvizsgálat kb. egy év alatt történt. A háziorvosom a leletre annyit mondott, hogy ne egyek zsíros ételeket...ez azért érdekes, mert soha nem is bírtam a zsírosabb ételeket, sőt húst sem eszem, hús esetében leginkább csak halat. Egyébként két éve Controloc 40mg-t szedek gyomorsavtúltermelés miatt, magas vérnyomásra Diovan 160/25-öt (lassan öt éve) valamint a koleszterinre Simvor 10mg-t. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 30 éves leszek, nem vagyok túlsúlyos, (magasság 188, súly 89) mindezek ellenére ezeken a gyógyszereken "élek" évek óta. Igazából a miért is ott van benem a gyomorsavtúltermelés, a vérnyomás és a koleszterin miatt. Voltam gyomortükrözésen is, szerencsére semmi szervi elváltozást nem mutatott, viszont állítólag háromszor annyi savam termelődik, mint amennyi kellene, emiatt a gyomrom teljes felülete gyulladásban volt, (van?) ezután a vizsgálat után írták fel a Controloc-ot.. (egyébiránt az édesapám is küzdött fiatalabb korában a gyomrával) Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel,
C. Tamás
Dr. Fáklya Mónika válasza amiláz témában
Tisztelt Kérdező! A leírt laboreletérések, mégha hosszabb ideje is fennállnak, önmagukban nem utalnak betegségre. A magas koleszterin miatt a diéta mindenképpen szükséges, hiszen ez tűnik a kiváltó oknak. Vezessen táplálkozási naplót egy hétig, esténként számolja ki a kalóriát és az összetevőket, különös tekintettel a koleszterinre. A táplákozásban és az életvitelben van a tünetmentesség kulcsa. Amennyiben szükséges kérje táplákozási tanácsadó segítégét. Kerülje az alkoholt és a dohányzást, hiszen ezek csak fokozzák a tüneteket.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.