Nyers hús okozta fertőzés?
Tisztelt Doktor úr! Húsevő kisállatokat tartunk otthon és a párommal eltérő véleményt vallunk a nyers hús kezeléséről. Mivel a hús előkészítését ő végzi, a saját elképzelése szerint teszi ezt. Így a hús darabolása ugyanazon a vágódeszkán történik, ugyanazzal a késsel, ugyanazon a pulton, amit saját célra is használunk és a hús tárolására használt edénykék bekerülnek a mosatlanba a mi edényeink közé. Sőt mi több, az a tálka is bekerül, amiből esznek. Mivel félnaponta kapnak friss húst, a maradék a fél nap végére már elég jellegzetes szagú és állagú lesz, főleg nyári melegben. Szerintem az az edény már fertőzhet és nem elég forró vízzel és mosogatószerrel elmosni, bármennyire alaposan történik is. A párom szerint igen. Most viszont már jó ideje fájnak az ízületeim, elsősorban az ujjaim, de a csuklóm, könyököm és a térdem is. Azt szeretném kérdezni, hogy a nyers hús helytelen kezelése okozhat-e ilyen tüneteket, illetve milyen egyéb problémát okozhat? Üdvözlettel.
Dr. Pék Tamás válasza nyers hús témában
Tisztelt Kérdező! Szerintem Önnek van igaza, valóban nem célszerű ugyanazt a vágódeszkát használni nyers húsnak, valamint egyéb élelmiszereknek. Továbbá sem a hús tárolására használt edényeket, sem az állatok tálkáját én biztos nem tenném a saját edények közé a mosogatóba. Nyers húsok által élelmiszer eredetű fertőzéseket nagyon könnyen át lehet vinni (pl. Salmonella, Campylobacter, féregfertőzések) emberre is. Ugyanakkor izületi fájdalmak nem a jellemző tünetei ezeknek a kórképeknek. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, azt javaslom keresse fel háziorvosát. Tisztelettel:
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.