Stressz, szorongás és magas vérnyomás

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

 

Alapjában véve stresszes alkat vagyok.

(Előzmények: 7 héttel ezelőtt haláleset a családban, édesanyám nyugtatása, helytállás, munkahelyi stressz, szakdolgozatírás közepén álltam, állok)

5 héttel ezelőtt rosszul lettem, felugrott a vérnyomásom. (160/95 pulzus 104) Majd a gyomrom tájékán megjelent egy állandó remegés, feszültség. Nem tudtam aludni, nem volt étvágyam, levert voltam, fogytam mostanáig két hónap alatt 10 kg-ot, ami mondjuk nem árt, mert magas volt a súlyom. Még mindig fogynom kell. Az orvos javaslatára elkezdtem szedni először a Coverex? AS (5 mg) vérnyomáscsökkentőt és reggel és délben 0, 5 szanaxból felet, este egy egészet. Egy pár napig jó volt, aztán estére mindig felment a vérnyomásom a legmagasabb 163/96 pulzus 85 volt.

Persze ilyenkor még jobban felhúztam magam. Persze voltak jó értékek is, a pulzus általában 65 és 80 között szokott lenni, de volt magasabb is egy-két esetben Akkor javasolta az orvos, hogy térjünk át reggel egy szem Coverex-AS kombira (5/1, 25), esete egy szem Coverex-AS-bő (5 mg) este vettem be.

Hát megint nagyon változó volt a legmagasabb 150/83 volt.

Közben voltam vérvételen, az orvos szerint elfogadható a lelet, bár a vasam csak 8, 4 volt, arra felírt egy három hónapos gyógyszerkurát.

Ekkor gondoltam egyet és március 13-án elmentem pszichiáterhez. Részletesen elmeséltem az előzményeket, megmutattam a gyógyszereket.

Véleményes szerint a szanax nem volt a legjobb az én esetemben (mert nagyon elálmosított és nem tudtam rendesen dolgozni) Kérdezte, hogy mért kell este is vérnyomáscsökkentőt szedjek.

Javaslatára elkezdtem szedni a Rivotril (0, 5 mg) gyógyszert. Reggel fél, (a délit rám bízta, attól függően, hogy, hogy érzem magam, este egy egész)

Pénteken és szombaton jó volt a vérnyomásom, este nem vettem be a csökkentőt. Vasárnap reggel viszont megint 144/79 pulzus 66 volt. Majd délig lement 120/86-ra. Már akkor izgultam, hogy mi lesz megint másnap reggel. Estére felment megint158/ 86-ra pulzus 73.

Az éjjel rosszul aludtam, forgolódtam, ma reggel (hétfő) háromnegyed hatkor 152/93 volt, a pulzus 81. Gyógyszerbevétel, majd 7 órára lement 124/87-re, akkor a pulzus volt 106. Persze előtte sokat mozogtam.

Sok fokhagymát fogyasztok, mellette elkezdtem szedni (a doktornő is javasolta) egy

BANO féle fokhagyma-galagonya-fagyongy kapszula gyógynövénykivonatot is.

 

Lehet, hogy túl reagálom a vérnyomás dolgot? Félek a Rivotril hozzászokásától. 3 hét múlva kell kontrollra menjek. A gyomromba a remegés csak ritkán jön elő, inkább akkor, ha magasabbat mér a vérnyomásmérő.

Olvastam valahol, hogy vannak már modernebb készítmények, amik segítenek legyűrni a stresszt, a szorongást és amihez nincs hozzászokás, vagy nagyon minimális az esély. Tanultam szenvedélybetegségek című tárgyat a fősulin, ott is hallottam valami hasonlót, de most nem emlékszem a nevére. Ön szerint tényleg van ilyen? Mert úgy érzem, hogy a stressz miatt megy fel a vérnyomásom. Vagy kérjek erősebb vérnyomáscsökkentőt, mert az orvos szerint ez a leggyengébb?

 

Várom tanácsát, amit előre is köszönök! Teréz

 

 

WEBBeteg Szakértő válasza magas vérnyomás témában

Kedves Teréz! Levelét nehéz volt elolvasni az ékezetes betűk hiánya miatt, ezért lehet, hogy valamit nem jól értek a levélből. Összefoglalva: a vérnyomás és főleg a pulzus feszültségből adódóan kiugorhat, ez még nem jelenti feltétlen, hogy vérnyomáscsökkentőt kéne beállítani. Ki kellene próbálnia, hogy csak nyugtatót szed, és akkor, hogyan alakul a vérnyomása, ill. van-e egyáltalán rosszulléte. A vérnyomás méregetését inkább csak rossz közérzet esetén ajánlanám. Mivel elég sok teendője van, érdemes lenne inkább arra koncentrálni, kevesebb önmonitorozás javasolt. A pszichiáternél érdeklődhet a feszültségoldók és feszültségoldás egyéb válfajairól, pláne, ha "általában" stresszes. Valóban nem lenne célszerű rászokni sem a Xanaxra, sem a Rivotrilra (jelzem, nincs sok különbség köztük!), Ami pedig még ésszerűbb lenne: próbálja a stresszt okozó tényezőket felszámolni. dr. Bakos Cinnia Dóra

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2011. szeptember 14.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Hirtelen kiugró magas vérnyomás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tavaly januárban 3 alkalommal kerültem a sürgőssegi osztályra, hirtelen jelentkező magas vérnyomás miatt. A vérnyomásom hirtelen...
Magas ez a vérnyomás? Magasabb...
Kedves Hölgyem! Az utóbbi időben sokat szédülök és gyakran előforduló fejfájás gyötör. Elkezdtem mérni a vérnyomásom (reggel és este), a szisztolés értékem...
Vérnyomás csökkentés hogyan?
Tisztelt Doktor nő! Magas vérnyomásra évek óta szedem: Rawell 1,5 1x Nebovilol 5 1x Irabel 300 1x A héten voltam alkalmasságin magas volt a vérnyomásom...
Magas vérnyomás , gyógyszer elhagyása
Tisztelt Doktornő! 1 éve kb diagnosztizáltak magas vérnyomást nálam! Teljes labor tökéletes , terheléses ekg átlag feletti, hasi UH tökéletes! Valsartan 80...
Melyik az erősebb béta blokkoló? melyik...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt dr. Nő/Úr! azt szeretném kérdezni, hogy a Nebivolol vagy Lokren az erősebb pulzuscsökkentő? melyik hat jobban a vérnyomásra? hány...
Magasvérnyomás és fehérállományi laesio
Tisztelt Doktornő! 34 éves, sportoló, úgy gondolom, hogy egészségesen élő, nem dohányzó férfi vagyok. 2013 óta szedek Bisoprolol 5mg tablettából egy felet...