Túlzásba vitt zöldség fogyasztás? Szívpaszok?
Kedves Doktor Nő / Úr! Lúgosítás szempontjából elkezdtem nagyobb, mennyiségű zöldséget fogyasztani: A következőket keverem össze: 400g spenót, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, gyömbér. (spenót: jelen esetben fagyasztott spenót-levél felengedve [nem mikróban kiolvasztva, hogy ne vesszen a tápérték], amit nem főzök meg az összekeverés előtt, hogy az értékes tápanyagtartalom megmaradjon) Ez a napi zöldségbevitelem, plusz 5-6 gerezd fokhagymát még megeszek a nap során. A helyzet az, hogy mióta nekiálltam (5 napja) ennyi zöldséget enni, kb. a 2. vagy 3. napon érezni kezdtem, hogy a szívem nem teljesen jó. (régen szúrt elég erőteljesen a szívem, mikor nem táplálkoztam megfelelően, ez szalonnát, kenőmájast jelent, és hasonlókat. Innen tudom, hogy mi az, mikor az ember szíve szúr, jelenleg nem ilyen intenzíven érzem, de annyit tudok, hogy nem feltétlenül jelent jót, ha így viselkedik a szív. Ezeket a telített zsírban gazdag dolgokat jelenleg kerülöm, inkább az egészségesebb sovány húsokat fogyasztom: csirke, egészséges "kísérővel": barna rizs, valamint most bekerült a képbe a zöldség) Elképzelhető, hogy a fokhagyma okozza ezt a szív-panaszt? Valahol olvastam, hogy nagy, mennyiségben (8-10 gerezd már nagy, mennyiségnek számít ezesetben?) a fokhagyma vezethet szívelégtelenséghez. [talán a vérhigító hatása miatt? ] Vagy esetleg a nagy, mennyiségű spenót okozza, és a benne található sok oxálsav? Előre is köszönöm válaszukat! Kellemes Ünnepeket! Üdvözlettel.
Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában
Kedves Zoltán! Nem találtam azzal kapcsolatos információt, hogy a fokhagyma szívelégtelenséget okozna, azonban valóban leírásra került, hogy nagy, mennyiségben fokozottabb lehet a vérhígító hatás, különösen műtétek előtt érdemes erre figyelni. A spenótban található oxálsav gátolhatja a vas-és kalcium-felszívódást (plusz túlzott mértékű fogyasztása arra hajlamosoknál a vesekő-képződést is fokozhatja), de kicsi a valószínűsége, hogy ettől lennének a panaszok (nem találtam legalábbis emberre vonatkozóan olyan esetismertetést, hogy alacsony kalciumszintet eredményezett volna a túlzott spenótfogyasztás) . Mindenesetre ebben az esetben is érdemes a mértékletességet szem előtt tartani, nem túlzásba vinni a "lúgosítást" (ezzel az elmélettel egyébként sokat lehetne vitatkozni, hiszen a szervezet sav-bázis háztartása pontosan szabályozott), inkább a változatos, kiegyensúlyozott étrenden legyen a hangsúly (a sok zöldség, gyümölcs, csirkehús, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek fogyasztása tökéletesen megfelel).
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.