Béta karotin
Tisztelt Doktornő! Több helyen olvastam már, hogy a béta karotin szedése megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. 35 éves vagyok, kb. 20 éve dohányzom. A táplálkozásomra odafigyelek. Nem egyértelmű számomra, hogy ez csak a mesterségesen szedett béta karotinra vonatkozik, vagy a zöldségekre-gyümölcsökre is.Imádom a sárgadinnyét, sárgarépát, télen napi rendszerességgel iszom a homoktövist. Most akkor ezeket mellőznöm kellene? Kérem segítsen kibogozni ezt az információt, hogy egyértelműen tudjam a választ. Köszömöm
Dr. Hangonyi Csilla válasza béta karotin és dohányzás témában
Kedves Kérdező! Én is olvastam, a béta karotin hatásával kapcsolatos cikket, amit amerikai tudósok publikáltak. Eszerint a nagy dózisban szedett szintetikus béta karotin dohányosokban inkább növeli a tüdőrák kockázatát. A természetes vitaminokról ebből a szempontból nincs szó. Véleményem szerint, mivel a dohányzás egyéb daganatos betegségek előfordulását is növeli, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig az egészséges táplálkozás része, nincs más választása, mint leszokni a dohányzásról! Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.