Évszázados tanácsok
A BLOG LEÍRÁSA
Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.
Látogatás: 973918 alkalommal
A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.
A vér betegségei
Vérszegénység (szegényvérüség) "A vér egy folyadékból, a vérsavóból s az ebben úszkáló sejtes elemekből: a vörös és fehér vérsejtekből s a vérlemezkékből áll. A vérsejtek a vérképző szervekben: a vörös csontvelőben, a lépben és a mirigyekben képződnek. A vérszegénység s a fehérvérüség ezeknek a különböző vérképző szerveknek hiányos vagy hibás - esetleg kórosan fokozott - működésére vezethetők vissza. A szegényvérüség következményeképen jelentkezik kisebb-nagyobb avagy tartós...
A véredények megbetegedései
"A véredények megbetegedései közül elsősorban a verőerek, artériák megbetegedéséről kell beszélni, az oly sokszor emlegetett verőérelkeményedésről, az érelmeszesedésről. A verőerek ruganyos csövek, amelyeknek ruganyossága a véráram tovahaladását jelentékenyen segiti. Ha már most a véredények falai ruganyosságukat veszítik, megkeményednek, majd később a véredények falaiban mészsók rakódnak le és a ruganyos csövekből merev, törékenyfalu edények lesznek, természetesen nem támogatják többé a...
A sziv betegségei
"Az agyvelő mellett talán a sziv az emberi szervezet legfontosabb része. Egész testünk minden egyes apró sejtecskéjének élete attól függ, vajjon kap-e elegendő táplálékot a véráram utján. A vért pedig a sziv szivattyúzza szét a test minden részébe, és igy elsősorban a sziv kielégitő működésétől függ a szervezet normális működése.
Anyagcserebetegségek - A köszvény
"A köszvény (v. csúz) is anyagcserebántalom, mint a cukorbetegség, de ennek az okát sem ismerjük még tökéletesen. Kétségtelen, hogy a köszvény legfőbb tüneteit a fehérje széteséséből keletkezett hugysavak lerakódása okozza, különösen az izületekben. Normális körülmények között a hugysavat a vesék teljesen kiválasztják, ha azonban a táplálékban túlságos sok hugysavképző anyag van, vagy pedig, ha a kiválasztószervek nem működnek elég alaposan, ugy a hugysav visszamarad a szervezetben és...
Anyagcserebetegségek - A cukorbetegség
"A cukorbetegséget legtöbbször aránylag könnyű felismerni, mert tipikus jele, hogy a vizeletben kisebb-nagyobb mennyiségben cukor is van, mig az egészséges vizelet - rendes körülmények között - teljesen cukormentes. Vannak ugyan olyan cukorbajosok is, akiknek a vizeletében alig, vagy csak olykor jelentkezik a cukor, a vérükben azonban már több a cukor, mint ahogy az egészséges embernél lehetséges. A cukorbetegség okait azonban még nem ismerik elég alaposan. A vérben állandóan van egy...
A bélbetegségek és megelőzésük
"A bélbetegségek megelőzésére vonatkozólag is utalni kell arra, amit a gyomorbetegségeknél már megirtunk. Gondos rágás, a táplálék mennyiségének helyes megállapítása, az étkezési idő helyes beosztása, hogy a bélnek is legyen ideje pihenni: ezek a legfőbb szabályok. Az élvezeti szerek közül gyakran idéz elő - a gyomor felől leterjedő - krónikus bélhurutot a szeszes italoknak állandó fogyasztása, mig egyéb élvezeti szerek közül a túlzott kávé- és teafogyasztást tartják ártalmasnak. A...
A bél betegségei
"A gyomorból a már emésztésre előkészített tápanyagok félfolyékony állapotban a bélbe kerülnek, ahol az emésztés folyamata nagyrészt történik és befejeződik. A megemésztett, jól feldolgozott tápanyagok a bél falán keresztül felszívódnak, az emészthetlen részek pedig, összekeveredve a bél faláról levált sejtekkel, a fel nem használt emésztőnedvekkel, epével stb. végül is a szervezetből kiürülnek. Az ürülék mennyisége természetesen a táplálék mennyiségétől függ, továbbá attól, mennyi a...
Gyomorbántalmak kezelése
"A gyomorbetegségektől való óvakodás, mint az elmondottakból már kitűnik, elsősorban a helyes táplálkozáson múlik. Bizonyos az, hogy a gyomorbetegségek nagyrészét elkerülhetjük célszerű, egészséges táplálkozással, amelynek alapelveit a táplálkozásról szóló fejezetben mondjuk el. Aki hajlamos gyomorzavarokra, az méginkább szívlelje meg a következő tanácsokat.
A gyomor falain beálló változások
"A gyomor falain beálló változások közül legfontosabb a gyomor nyálkahártyájának akut vagy krónikus gyulladása. Akut gyomorhurutot okozhatnak nehezen emészthető erősen fűszerezett ételek, szeszesitalok nagy mennyisége, romlott ételek, s általában mindaz, ami köztudomás szerint is gyomorrontásra vezet. Lényegében ez az állapot a gyomor nyálkahártyájának gyulladásából, hurutjából áll. Tünetei émelygés, általános rosszullét, hányás, gyakran hasmenéssel komplikálva. Az ilyen akut gyomorhurut...
A gyomor működésének a zavarai
"A gyomor működésének a zavarai mint önálló betegségek is léphetnek fel, de megmaradhatnak a legkülönbözőbb gyomorbajok, sőt általános megbetegedések után is rövidebb, hosszabb időre. A zavarok állhatnak a gyomornedv elválasztásának zavaraiból, a gyomornedv mennyisége a normálisnál nagyobb, vagy kevesebb lehet. Kórosan megváltozhat a termelt gyomornedv vegyi összetétele. A túlságos gyomornedvelválasztásnál legfontosabb a gyomornedv sósavtartalmának a szaporodása. A túlságos mennyiségü sav...
A gyomor betegségei
"A gyomorbajok jóformán az ember leggyakoribb betegségei közé tartoznak. Már csecsemőkorban lépnek fel emésztési zavarok és felléphetnek bármely életkorban. A gyomorbetegségek gyakoriságát elsősorban az a fontos szerep magyarázza, amelyet a gyomor a táplálék megemésztésénél játszik. A táplálék helytelen megválasztása, általában helytelen táplálkozás a legtöbb gyomorbajnak az oka, amellett azonban figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sok egyéb betegség jár a gyomorműködés kisebb-nagyobb...
Fogbetegségek
"A leggondosabb száj- és fogápolás mellett is előfordulhat természetesen, hogy a fogak megbetegszenek, mert a fogak megbetegedésre való hajlamossága nem csupán a fogápolás többé vagy kevésbé gondos voltától függ, hanem attól is, hogy milyen ellenállók a fogak a külső káros behatásokkal szemben. Gyönge, rosszul elmeszesedett fogakat (ilyenek különösen a kékesfehér színűek) nagyon nehéz megóvni a romlástól. Az ilyen fogak akkor keletkeznek, ha a csecsemők tápláléka nem helyes összetételű...
Jó rágás — fél emésztés, ezért gondozd a fogaidat.
"A felnőttek fogainak ápolásáról alig kell egyebet mondani, mint amit a gyermekek fogainak gondozásáról már elmondottunk. A későbbi korban még egy fognak, a bölcseségi fognak a kifejlődése okozhat bajt, abban az esetben, ha az állkapocs szük ahhoz, hogy az egész fogsor helyet találjon. Ilyen esetben a bölcseségi fog áttörésénél könnyen keletkeznek gyuladások a szájban, amelyek megszüntetése természetesen csak a fogorvos feladata lehet. Általában a következő szabályok irányadók a fogápolásnál:...
Gyermekek fogápolása
"A gyermekek fogainak ápolására vonatkozó szabályokat legjobban a német iskolai fogklinikák foglalták össze a következő mondatokban:
Fogváltás
"Az is fontos, hogy a tejfogak a helyükön maradjanak mindaddig, amig gyökereik fel nem szivódnak, s a gyökértelen tejfogkoronát az alatta növekedő állandó fog kilöki. Az olyan tejfognak, amelyeknek a fog bele elpusztult, a gyökerei nem szivódnak fel, az állandó fog nem tud rendes helyén kinőni és igy jönnek létre a rendetlen fogsorok, ahol a fogak nem állnak sorban, ami egyrészt a rágást zavarja, másrészt pedig több alkalmat ad a fogszu keletkezésére, mint hogyha a fogak rendes sorban...
Tejfogak
"A csecsemőnél legelőször az alsó metszőfogak bújnak ki, féléves korban, majd egyéves korban a felső metszőfogak. A fogzás két és fél év alatt fejeződik be, ekkorra már kibújik a husz tejfog. A fogak áttörésével esetleg lehetnek kapcsolatban apróbb zavarok, a gyermek esetleg nyűgös, de az úgynevezett fogzási betegségek, hasmenés stb., a fogzással kapcsolatban nincsenek, hanem emésztési zavarok, amelyeknek a fogak áttörésével semmiféle kapcsolatuk nincs.
A fogak betegségei
"Az emésztőszervek kezdete a szájüreg, amelyen minden tápláléknak át kell haladnia. A szájban történik meg a táplálék felaprózása, nyállal keverése, ugy, hogy kétségtelen, hogy az egész test egészségének alapfeltétele, hogy a száj egészséges legyen. Ennek ellenére a legtöbb ember száját nagyon elhanyagolja tudatlanságból, vagy nemtörődömségből és ezzel számos betegségnek nyit kaput testébe.
Fontosabb fertőző betegségek - Az influenza
"Az influenza régóta ismeretes betegség, amely heves járványokkal látogatta végig különböző nevek alatt Európát. Az utolsó évtizedekben azonban állandósult Európában és influenzaesetek állandóan fordulnak elő, többnyire nedves őszi és téli időkben; napos időben az esetek száma csökken. Az influenza legtöbbnyire csak néhány napig tart. Hirtelen lép fel, magas lázzal, rázó hideggel, általános levertség, fejfájás, fájdalmak a végtagokban, étvágytalanság a leggyakoribb tünetek. Sokszor a...
Fontosabb fertőző betegségek - A malária
"A malária jellemzője a szabályszerűen másod- vagy harmadnap, vagy pedig szabálytalanul fellépő lázroham; ezért nevezik magyarul váltóláznak. A lázroham fellépési típusa szerint különböző fajtájú apró élőlények, maláriaparaziták okozzák a maláriát és pedig egy külön faj a harmadnapos, más faj a negyednapos és ismét más faj az úgynevezett trópusi maláriát. Ezek a paraziták a vörös vérsejtekben élnek, sajátos fejlődési periódusokon mennek át és e periódusok lefolyása szerint lépnek fel a...
Fontosabb fertőző betegségek - A kolera
"A kolera okozója kissé görbült pálcika, amit ezért kommabacillusnak is szoktak nevezni. Ennek sincsenek spórái, kiszáradással néhány óra alatt elpusztul, napon még gyorsabban. Vizben azonban hetekig életben marad és fertőzőképességét megtartja. A kolerabacillus szintén a bélben telepedik meg, de megtalálható a vérben és a vizeletben is. A vékonybél gyulladt, hig rizslé-szerü folyadékkal telt, amelyben egyes pelyhek úszkálnak. A vastagbélben nincsenek elváltozások; nem ritka a...
Fontosabb fertőző betegségek - A vérhas
"A vérhas (dysenteria) szintén fertőző betegség, amelyet a vérhasbacilusok, a tifuszbacillusokhoz hasonló mikroorganizmusok, de némely fajtáját más apró lények is idézik elő.
A fontosabb fertőző betegségek - A tífusz
"Vannak fertőző betegségek, amelyek úgyszólván kizárólag csak gyermekeket támadnak meg, ezekről a gyermekbetegségekről szóló fejezetben emlékeztünk meg. Itt most csak a nálunk is előforduló legfontosabb fertőző betegségekkel kell még foglalkozni. Az első a tífusz, amit hasi tífusznak (hasi hagymáz) is neveznek, megkülönböztetésül a kiütéses tífusztól, amely szintén fertőző betegség. Ez utóbbit azonban csak a tetvek terjesztik, csak a legelhanyagoltabb nyomorúságban élő embereknél fordul...
Védekezés a fertőzés ellen
"A fertőző betegségek elleni küzdelem előterében tehát a szociális helyzet javítása áll. Az egészség föltételei: a tisztaság, a helyes táplálkozás, egészséges lakás, nem túlzott testi és szellemi munka és a többi, mind csak pénzkérdés, a nyomorúságban élő osztályok nem szerezhetik meg maguknak az egészség, a fertőző betegségekkel szemben való ellenállóképesség alapföltételeit. Amellett a szoros együttlakás, a betegek elkülönítésének lehetetlensége a fertőző betgségek melegágyává teszik...
Ferőző betegségek - A szervezet ellenállóképessége
"A fertőző betegségek ellen való küzdelemben tehát a hangsúly sokkal kevésbé a baktériumok elpusztításán van, hanem inkább azon, hogyan lehet a szervezet ellenállóképességét növelni. A baktériumok kipusztítása tökéletesen nem lehetséges, különösen éppen a legelterjedtebb fertőző betegségnél, a tuberkulózisnál, amelynek baktériumai úgyszólván mindenütt jelen vannak. Ezen az uton eredményes küzdelmet elsősorban csak olyan esetekben lehet folytatni, amikor a harcot nem maguk ellen a láthatatlan...
Fertőző betegségek - A fogékonyság (diszpozíció)
"Az emberi test védő szerkezetei azonban nem minden embernél működnek egyformán hatásosan a baktériumok ellen. Mindaz, ami a test egészségi állapotát rontja, diszponál a fertőző betegségekre, mert a természetes védőerők működése gátolva van, vagy egészen meg is szűnik. Például a gyomorhurut, amely a gyomornedv rendes elválasztását gátolja, megkönnyíti a baktériumok behatolását a gyomorfalon át. Ezért olyan fontos például kolera idején a rendes emésztés és ezért kapják meg a kolerát...