Évszázados tanácsok
A BLOG LEÍRÁSA
Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.
Látogatás: 973919 alkalommal
A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.
Fertőző betegségek - A fertőzés
"Pedig a fertőzés létrejötténél a baktériumokon kivüi még számos más körülmény is szerepet játszik, de meg a baktériumok sem mindig egyformán fertőzőképesek (virulensek), hanem virulenciájuk növekedhetik vagy csökkenhet azon körülmények szerint, amelyek között élnek.
Fertőző betegségek - A baktériumok
"A múlt század közepén fedezték fel először, hogy bizonyos betegségek alatt a szervezetben apró, csak igen erős nagyítással látható élőlények szaporodnak el. Ezek az élőlények a legegyszerűbb szervezetek közé tartoznak, egysejtű lények, legtöbbnyire a hasadó gombákhoz tartozó baktériumok.
A betegségek megelőzése és gyógyítása - A belső elválasztásu mirigyek
"Külön kell megemlékezni még a betegségek keletkezésénél az úgynevezett belső elválasztásit mirigyekről, amelyek között vannak olyanok, amelyeknek működése elsősorban méregtelenítő, vagyis a szervezetben az életműködés folyamata alatt keletkezett mérges bomlástermékeket közömbösíti. Ezen mirigyek működésének hiánya vagy csökkenése különböző betegségeket okozhat, így a mellékvese megbetegedése az úgynevezett bronzkórt a hipofízis megbetegedése óriásnövést, a pajzsmirigy megbetegedése...
A betegségek megelőzése és gyógyítása - A mérgek
"A fertőzésen kivül a betegségek okai között még a mérgeket kell megemlitenünk, amelyek lehetnek magában a szervezetben baktériumok által termelt mérgek.
A betegségek megelőzése és gyógyítása - Az idegrendszer szerepe
"Az idegrendszernek is fontos szerepe van a fogékonyság létrejötte körül. A tapasztalat azt mutatja, hogy erős lelki depresszió fogékonnyá tesz tüdőgyulladásra vagy tuberkulózisra, a melankóliában szenvedők közül aránylag sokan pusztulnak el tuberkulózisban. Kétségtelen, hogy nemcsak a lelki működés függ a testi működéstől, hanem hogy a lelki működések befolyásolják és szabályozzák a test szerveinek a működését is; az ízletes étel látása fokozza a nyál elválasztását, félelem következtében...
A betegségek megelőzése és gyógyítása - Külső körülmények hatása
"A rossz életkörülmények szintén igen jelentékeny befolyást gyakorolnak; általában mindaz, amit nyomorúság név alatt szoktak összefoglalni, a társadalmi helyzetből folyó rossz táplálkozás, egészségtelen lakásviszonyok stb. stb. mind hajlamosabbá tesznek ugy járványos betegségekre (kolera), mint általában fertőző betegségekre. Ismeretes, hogy a tuberkulózis elsősorban a szegényebb néposztályok betegsége. A szociális helyzet ezenkívül a szegényebb néposztályokban a fertőzés létrejöttét is...
A betegségek megelőzése és gyógyítása - Szerzett fogékonyság
"A fogékonyság bizonyos betegségre, lehet az élet folyamata alatt szerzett is; igy például tudjuk, hogy vérszegény emberek sokkal érzékenyebbek mérgekkel szemben is, tudjuk, hogy a szeszes italok állandó fogyasztása fogékonnyá tesz fertőző betegségekre és bizonyos fertőző betegségek meggyógyulása után fogékonyság marad vissza ujabb fertőzéssel szemben. Aki tüdőgyulladáson ment át, könnyebben kap ujabb tüdőgyulladást.
A betegségek megelőzése és gyógyítása - Fertőzés és fogékonyság
"A külvilágból jövő ártalmakkal szemben nem minden szervezet viselkedik egyformán. Vannak mérgek, amelyek az emberre kis mennyiségben halálosak, de bizonyos állatoknak még nagy adagban sem ártanak meg, azt mondjuk, ezek immúnisak bizonyos mérgekkel szemben, így például a sündisznó immúnis a mérges kigyó harapásával szemben. De az emberre se hat egyformán erősen ugyanaz a méreg, nagy egyéni különbségek vannak aszerint, hogy milyen mennyiségben árt meg például az alkohol.
A betegségek megelőzése és gyógyítása - I. A betegségek keletkezése
"Ha a beteg az orvoshoz fordul, rendszerint egyik legfőbb kérdése, hogy mi lehet az oka az ő betegségének és erre rendszerint egy szóval vár feleletet. A baktériumok felfedezése idején egyideig nagyon kényelmes volt a helyzet, a legtöbb betegségre egyszerűen rámondták, hogy fertőzés, hogy az oka ilyen vagy olyan latin elnevezésű bacillus és evvel a dolgok el volt intézve. Ma persze már tudjuk, hogy még a fertőző betegségeknél sem olyan egyszerű a dolog, a tuberkulózis bacillusa úgyszólván...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - Összefoglaló diétás megjegyzések
"A diétás gyógykezelés sok betegségnél elsőrangú fontosságú. A tüdőbeteg erőteljesebb táplálása elősegiti a szervezetet a betegséget okozó bacilusok legyőzésében. A szivbeteg okosan beosztott tápláléka könnyit a vérkeringés zavarain, a cukorbajosoknak, a vesebetegeknek megfelelő táplálkozása gyógykezelésüknek úgyszólván alappillére; nem gyógyulhat meg az a gyomor- és bélbeteg, akinél az orvos diétás utasításait pontosan be nem tartja.
Hogyan kell a beteg embert táplálni - IX. Vegetáriánus étrend
"Sok millió ember él a nagyvilágban, aki soha életében hust nem evett. A hindu vallás parancsolata szerint a húsevés tilos. És mégis, a csodás Indiában nagyszerű építmények tesznek tanúságot a lakosság óriási munkakészségéről és munkaerejéről, anélkül, hogy ezen erejüket husevésből merítették volna.
Hogyan kell a beteg embert táplálni - VII. Fogyókúrás diéta
"Manapság divat a karcsú, sovány alak. Mi orvosok legjobban örülünk annak, ha a divat inkább hajlik az egészség felé és ha a kövérség elleni küzdelemben a divat is segítségünkre van. Régtől ismert dolog, hogy az elhájasodás egyúttal betegség is, csakhogy nagyon nehéz az elhizás kezdetén meggyőzni az embereket arról, hogy baj származhatik abból, ha nagyon elhíznak, és hogy a felnőtt embereknek vigyázni kell arra, hogy testsúlyuk normális maradjon. Nem lehet pontosan dekára megmondani, hogy...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - Liszt-, illetve keményitőtartalmu táplálékaink
"Tulajdonképen a liszt nem egyéb, mint buza, rozs, némely helyen kukorica, vagy árpa finoman őrölt terméke. A liszt finomsága szerint több-kevesebb fehérjeanyagot (6-10%) és 65-75% keményítőt tartalmaz. A keményítő az emésztés folyamata alatt cukorrá változik át, mint cukor szívódik fel a vérbe és használja fel a szervezet erőforrásul. Jelentősebb keményitőtartalma van a liszteken kivül a gumós magvaknak, amelyek között ránk nézve legfontosabb a burgonya. A burgonyának kb. 20%...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - VI. Cukorbetegek étrendje
"A cukorbetegségnél különösen fontos az előirt étkezési mód szigorú betartása. A mai orvostudomány a cukorbetegség gyógykezelésében a legnagyobb fontosságúnak tartja a beteg étkezésének qualitativ és quantitativ szabályozását. Ennél a betegségnél sok beteg életének sorsát az dönti el, hogy mennyire tudja orvosának rendelkezéseit okossággal, energiával, különböző körülmények között is lelkiismeretesen betartani. Hogy az orvos előírását a beteg ne csak a gyógyintézetben, hanem odahaza is jól...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - V. Átmeneti diétás étrend
"Ha az előbbi könnyű, kimélő diétával sokat foglalkoztam, tettem ezt azért, mert ezen könnyű, kimélő diéta az, amit legáltalánosabban diétás kosztnak szoktak nevezni. Sok gyomorbeteg hetekig-hónapokig kell, hogy ilyen könnyű kimélő diétán éljen. Emberi természet, hogy nem szeretünk lemondani kedvelt ételeinkről, nem szeretünk az asztalnál mást enni, mint a többiek és érthető, hogy aki sokáig élt diétán, az vágyódik már az egészséges ember kosztja után. Sok rossz tapasztalatról tudok, mikor...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - IV. Könnyű, kímélő diéta
"Ha súlyos gyomor- vagy bélbetegek gyógyításánál a diétás kezelés során az orvos eljutott odáig, hogy betege a fentebb felsorolt diétás keretekbe tartozó ételek mindegyikét kellemetlen tünetek, nyomás, fájdalom, gyomorégés nélkül jól birta és szerette, akkor bátran gazdagíthatja tovább a beteg étrendjét. Sajnos, gyomor- és bélbetegek könnyen hajlanak arra, hogy panaszmentes időben ugrásszerűen térjenek vissza a teljesen szabad étkezésre. Az óvatosan keresztülvitt diétás étkezések után egy...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - III. Pépes, vagdalt diéta
"Ha valakit sokáig tartunk folyékony, pépes diétán, akkor legyen kosztunk bármilyen változatos, a beteg azt megunja. Az állandóan pépes tapintat a szájban azt a vágyat idézi elő, hogy a beteg már durvább összeállásu, rágható ételeket kiván és ezért jó átmenet a pépes koszttól a későbbi könnyű, kimélő diétához a finomra vagdalt, hasirozott ételek beiktatása. Igen jellemző az ember iz-szeretetére, hogy ugyanazt a husievest másnak izleli, ha hosszura, mintha kockára vagdalt tésztaszeletkék...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - II. Folyékony, pépes diéta
"A zselészerű anyagok átmenetet képeznek a pépes anyagok felé, amelyeknek megemésztése szintén lényegesen megkönnyített a természet-adta nyers anyagokkal szemben. A vízzel, tejjel főzött lisztes anyagik legismertebbje és ennek csoportnak prototípusa a tejbefőtt dara, a tejbefőtt áttört rizs, vagy a levesbefőtt és áttört rizs, amelyeknél a gyomor és bél munkája a finom felaprózás folytán lényegesen megkönnyített és ezért a legtöbb folyékony anyaggal együtt rendelhető és adható.
Hogyan kell a beteg embert táplálni - I. Folyékony étrend
"Az előbb elmondottak során megtanultuk, hogy a folyékony alakban bevitt táplálékok általában a legkönnyebben emészthetők meg, legkevesebb munkát róják a gyomorra és a belekre, a legkevesebb salakanyagot tartalmazzák és a gyomor és bél nyálkahártyáját sem izgatják, szóval könnyű ételek.
Hogyan kell a beteg embert táplálni - A főzés
"Az embernek a természetében rejlik hogy szeret segíteni magán. „Segíts magadon, az isten is megsegít", elvet a konyhaművészetben is sokat alkalmazzuk. Ott kezdődött a legnagyobb ilyen segítség, amikor az ősember nem ropogtatta a buza magját nyersen, hanem valahogyan rájött arra, hogy megőrölje és kenyeret készítsen belőle. A keményhéju buzaszem sok salakanyagot tartalmaz, a modern malmok ledarálják róla a korpát és visszamarad a mag belsejéből a finom fehér liszt, amely salakanyagban sokkal...
Hogyan kell a beteg embert táplálni - A beteg ember tápláléka 2. rész
"Ezek után könnyen érthetővé válik, hogy általában véve az az étel könnyebb, amelyiknek megemésztése könnyebben, rövidebb idő alatt megy végbe, az az étel tehát, amelynek sok a nemes alkatrésze és kevés a salakja.
Hogyan kell a beteg embert táplálni - A beteg ember tápláléka 1. rész
"Ez a pár példa világosan bizonyítja, hogy a beteg ember elvesztett ösztöne helyébe a tudásnak kell egyrészt korlátot állítania, másrészt pótolnia kell a szükséges, de hiányzó kiválogatást. Azért mindenkinek tudnia kell valamit abból, hogyan táplálkozzék a beteg ember.
A táplálkozás - Élvezeti szerek
"A táplálkozás alatt a legtöbb ember a tulajdonképpeni tápanyagokon kivül úgynevezett élvezeti szereket is szokott magához venni, de a tápláléktól függetlenül is szokásos az egész világon csaknem mindenütt egyik vagy másik fajta élvezeti szer használata. Ezek az anyagok, amelyeknek a táplálkozásban semmi szerepük nincsen, amelyek nélkül tehát meg lehet élni, különböző vidékeken különbözők: tea, kávé, dohány, hasis, ópium, kokain és a szeszes italok. A nálunk használatos élvezeti szereket...