Asztma diéta
Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztása javíthatja, míg másoké ronthatja is az asztmát.
Mik azok, amiket ajánlott és érdemes fogyasztani?
Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget!
A zöldségek és gyümölcsök kiváló antioxidánsforrások, béta-karotint, C- és E-vitamint tartalmaznak, melyek segítik a sejtkárosító szabad gyökök eltávolítását.
Pótolja a D-vitamint!
A súlyos asztmában szenvedőknek általában alacsony a D-vitamin-szintjük. A tojás, tej, hal mind gazdag D-vitamin-források. Ha rendszeresen tölt néhány percet a szabad levegőn, az is növeli a szervezete D-vitamin-szintjét.
Miket kerüljön, aki asztmás?
Kerülje a szulfitokat!
A szulfitok fokozhatják az asztmás tüneteket, tartósítószerként megtalálhatók a borban, szárított gyümölcsökben, savanyúságokban és egyéb élelmiszerekben is.
Kerülje a hisztaminfelszabadító ételeket!
Az úgynevezett hisztaminfelszabadító élelmiszerek fogyasztása is fokozhatja az asztma tüneteit. Ilyenek pl.: füstölt húsok, érlelt sajtok, alkoholos italok, savanyított zöldségek, csokoládé, kávé, ketchup, szójaszósz.
Kerülje az allergiát kiváltó élelmiszereket!
Az ételallergia is megjelenthet asztma formájában, illetve főleg pollenallergiásoknál a keresztallergiát okozó zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztása is okozhat légúti tüneteket. Az allergiát kiváltó élelmiszerek fogyasztása utáni testedzés asztmás tüneteket okozhat.
Még egy fontos életmódtanács: Tartson fenn egészséges testsúlyt!
A túlsúly ronthatja az asztmás tüneteket, de asztma kialakulásához is vezethet. Már kismértékű fogyás is jelentősen javíthatja a tüneteket. Tanulja meg, hogyan tarthatja fenn hosszú távon az egészséges testsúlyát, fizikai aktivitását, izomerejét.
Tovább
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, Forrás: Mayo Clinic
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
Aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus