Flavonoid - Mindennapi ételek a rák ellen?
A növényi flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek, melyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól.
Az egyebek közt a zellerben és petrezselyemben megtalálható apigenin nevű növényi flavonoid fogyasztása segíthet megelőzni a leukémiát - közölték csütörtökön holland kutatók.
A hollandiai Groningeni Egyetem kutatóinak kísérletei azt mutatták, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló apigenin alkalmas két típusú leukémiás sejt kifejlődésének gátlására.
Az eredmény azt jelzi, hogy az apigenin ígéretes lehet a leukémia megelőzésében - mondta el Maikel Peppelenbosch, a Cell Death and Disease című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzője.
Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a vegyület növelheti a leukémiás betegeknél alkalmazott kemoterápiával szembeni rezisztencia kialakulását is. Utóbbi tulajdonsága miatt inkább megelőzésre ajánlja, és használatának felfüggesztését javasolja a kemoterápia idejére.
A növényi flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek, melyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a zellerben, petrezselyemben, vörösborban, paradicsomlében és más növényi élelmekben megtalálható apigenin a petefészekrák ellen is védő hatású.
(WEBBeteg)