Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk
A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.
Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk.
1. Vitaminbomba a dió!
A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).
2. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban!
Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.
3. Gazdag omega-3-zsírsavakban!
A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak - az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
4. Jobb koncentráció!
Szintén a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.
5. Nem hizlal a dió?
Igaz, hogy a benne lévő omega-3-zsírsavak miatt jótékony hatású a diófogyasztás, azonban a magas kalóriatartalma miatt korlátokat kell szabnunk a bevitelének. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, nagyjából annyit, mint 10 dkg, azaz egy tábla csokoládé - figyelmeztet Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. A koleszterinszint csökkentésében leginkább a rostok (zöldségek, korpafélék) vannak nagy segítségünkre.
Cukrozott dió: helyettesíthető? |
Cukor helyett akár meg lehet próbálni az eritritolt is, kalóriaértéke nagyon alacsony, sütésálló és nincs kellemetlen mellékíze, szénhidráttartalma pedig 1gramm 10 dkg termékben – sorolja Györki Niké dietetikus. Nagyjából ugyanolyan mennyiségben kell adagolni, mint a répacukrot. Érdemes még glükonont használni, ennek viszont ugyanannyi a kalória- és szénhidráttartalma, mint a cukornak, viszont lassabban szívódik fel. Reform bejglit is készíthetünk egy kevés teljes kiőrlésű lisztet a sima liszthez keverve, még jobban lassítva a szénhidrátok felszívódását. |
6. Emésztési problémákra is?
A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra. Komolyabb probléma esetén azonban forduljunk orvoshoz.
7. A diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát!
Az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) konferenciáján arról számoltak be, hogy a dió lényegesen csökkentette a mellrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. A Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg a feltételezésről.
8. A dió olaja a vérszegénység ellen?
A dió értékes olaja jótékony hatású lehet vérszegénység és sápadtság esetén.
9. Hajhullás ellen is hatásos?
Segíthet az erős hajhullás megállításában a diófa levele, amelyből teát készítenek, így erősíthetjük a hajhagymákat, gombaölő hatása is ismert a népi gyógyászatban. Súlyosabb probléma esetén érdemes szakorvoshoz fordulni. A hajhullás hátterében állhat ugyanis például pajzsmirigy betegség is.
10. Dióval a prosztatarák ellen?
A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.
11. Mennyi diót fogyasszunk?
Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő - ajánlja a dietetikus.
A dió világos színű olaja kiváló salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. Érdemes a hűtőben tárolni, ha felbontottuk, így jobban megőrzi illatát és ízét.
12. Ételallergiásoknak óvatosan a dióval!
A valódi ételallergiában az immunrendszer egyes élelmiszerek bizonyos alkotóit, "tévedésből" káros anyagnak tartja, és védekezik ellenük. Ezekkel szemben termelődhetnek E típusú antitestek (IgE), de antitestet nem termelő immunsejtek is működhetnek célszerűtlenül. Ha az IgE antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, hozzájuk kötődnek, és ez a komplex más immunrendszeri sejtekből (hízósejtek) hisztamin kibocsátását váltja ki. A dió mellett más olajos magvakra is allergiás lehet, ilyen például a kesudió és a földimogyoró.
Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró