Élsportolók: Többet kellene inniuk...

Medipress
megjelent:

Egy új kutatás kiderítette, hogy a profi kosárlabdások, röplabdások, kézilabdások és focisták 91 százaléka kiszáradt állapotban kezdi meg az edzést. A tanulmányt a Castilla la Mancha Egyetem (UCLM) kutatói végezték. A kiszáradás negatívan befolyásolja a sportteljesítményt, még kis mértékben is. - mondta el a szerző, Ricardo Mora-Rodríguez, az UCLM munkatársa.

Sok tudományos munka vizsgálta már a kültéri sportok vízvesztését, de kevés információ áll rendelkezésre a beltéri sportokkal kapcsolatban. A European Journal of Sport Science-ben megjelent új tanulmány kiszámította a test víz-és sóveszteséget a profi kosárlabdások,röplabdások, kézilabdások és teremfocisták esetében. "Bár zárt térben mozognak, a profik játékritmusa bizony izzasztó." - tette hozzá Mora-Rodríguez. Így érdemes felhívni a figyelmet a teremfocistákra, akik nagyjából óránként 1,8 liter vizet veszítenek.

Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?>>

A kutatók kielemezték azt is, hogy miként pótolják a sportolók a folyadékot az edzések közben, és mennyire száradnak ki az előző napi mozgás során. Négy profi férficsapatot tanulmányoztak (a Benetton de Treviso kosárlabdázóit és röplabdásait, a Ciudad Real kézilabdásait és a Boomerang teremfocistáit). 43 játékos visszanyerte az előző nap elveszített folyadék 63 százalékát, így a kiszáradás mértéke 2 százalék alatt maradt. Az adatok szerint a játékosok 91 százaléka "enyhén kiszáradt állapotban" kezdte az edzést. Az izzadás miatti teljes nátriumveszteség átlagosan 1,3 gramm lett fejenként. "A profi teremjátékosok bőségesen izzadnak sportolás közben (1,4 literóránként), de a vízpótlási szokásaik megakadályozzák, hogy olyan mértékben száradjanak ki, ami már visszaveti a teljesítményüket." - szögezték le a kutatók, de hangsúlyozták, mennyire fontos a folyadék-és sópótlás az edzések után.

Medipress

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.