Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A szívbarát táplálkozás alappillérei nagyjából megegyeznek az általánosságban ajánlott egészséges táplálkozás szabályaival, de mivel a zsíroknak van a legnagyobb jelentőségük a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, ezekre kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ha kedvezni akarunk a szívünknek.

A változatos, egészséges, friss, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, minden szükséges tápanyagot tartalmazó alapanyagokból összeállított étrend, a rendszeres, nyugodt étkezések és a megfelelő folyadékpótlás mellett nagy hangsúly van tehát a zsírok minőségén, illetve a sófogyasztás mérséklésén is.

Mivel a nagymértékű sóbevitel fokozza a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, korlátozzuk a só használatát, helyette alkalmazzunk zöldfűszereket az ételek ízesítésére és az ízek kiemelésére.

Miért olyan fontos, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk?

Szervezetünknek zsírra is szüksége van, többek között azért, hogy hasznosítani tudja a zsírban oldódó vitaminokat. Bár a telített és telítetlen zsírsavak egy részét képes saját maga előállítani, vannak olyan zsírsavak, amelyekhez csak táplálkozás útján juthatunk hozzá (esszenciális zsírsavak). A zsírok tehát kétségkívül fontos makrotápanyagok, de nem mindegy, hogy milyen típusukat fogyasztjuk, és az sem, hogy milyen mennyiségben.

A túlzott mértékű zsírbevitel elhízáshoz vezethet, a telített és transzzsírsavak pedig már kis mennyiségben is negatív hatással vannak a szívre és az érrendszerre.

A telített zsírok növelik az LDL-koleszterin szintjét, ami érelmeszesedés kialakulásához vezethet és ezzel együtt a vérrögképződés, a szívkoszorúér-betegség, a szívifarktus, a tüdőembólia és a stroke emelkedett kockázatát hordozzák.

A telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását ezért kerüljük, ilyenek az állati eredetű zsírok, zsíros húsok, belsőségek, felvágottak, a vaj és a kókusz-, illetve pálmazsír.

Telített zsírok helyett válasszunk telítetlen zsírsavakat, ezek lehetnek egyszeresen telítetlenek (forrása pl. az olívaolaj) és többszörösen telítetlenek (forrása pl. a halolaj, a repceolaj és a lenmagolaj).

A transzzsírsavak a telített zsírsavakhoz hasonlóan ugyancsak kerülendők, mivel károsan hatnak a szívre és az érrendszerre, gátolják a többszörösen telítetlen zsírsavak képződését, elsősorban készételekben és édesipari termékekben vannak nagyobb mennyiségben jelen.

Nézzünk meg egy erre vonatkozó kutatást is!

Egy amerikai tanulmány szerint, ha a telített zsírokat egészséges, telítetlen változatra cseréljük, azzal ötödére csökkenthető a szívbetegségek kockázata. A Harvard Orvosi Egyetem csapata nyolc korábbi tanulmány eredményeit elemezte, melyben több mint 13 000 ember adatai szerepeltek. A szakértők szerint az egészséges táplálkozás részeként nemcsak csökkenteni kell a telített zsírsavak (mely a vajban és a húsokban található) bevitelét, hanem egyidejűleg a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának emelése is javasolt. A kutatás vezetője, Dariush Mozaffarian elmondta, hogy mindig kockázatos csak önmagában a telített zsírsavak csökkentése, mert előfordulhat, hogy más rossz megoldással helyettesítik, mint például transzzsírokkal, melyek a készételekben (például kekszek és sütemények) találhatók. „Az eredmények arra utalnak, hogy a többszörösen telítetlen zsírok a legjobbak a telített zsírsavak helyettesítésére a szív jobb egészsége érdekében.”

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
További forrás: Medipress

Cikkajánló

Érzékeny fogak
Érzékeny fogak

Hogyan kezeli a problémát a fogorvos?

Immunrendszer-erősítés
Immunrendszer-erősítés

Mit tehetünk érte? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest