Rákkeltő mogyoró?
Tisztelt Doktornő, szeretem a mogyorót, rendszeresen fogyasztom, általában héj nélküli formában, de néha héjas földimogyorót is fogyasztok. Valamelyik éjszaja volt otthon a közértben vásárolt Spar Budget héjas földimogyoró. Nem tudtam aludni, és kibontottam a sötétben, de a villanyt nem akartam feloltani, ne ébredejek fel teljesen. Megettem mondjuk 15,dekát, és éreztem, hogy volt köztük egy keserű darab mogyoró. Tapasztalatból tudom, hogy ez elfeketedett darab. Nem köptem ki, megrágtam, és lenyeltem. Később kiváncsiság kedvéért megnéztem, mitől feketedik el a mogyoró. És azt olvastam az interneten, hogy az aflatoxin nevű erősen rákkeltő, májkárositó hatású gomba fertőzi a mogyorót, ettől feketedhetett el a mogyoró. Azt is olvastam, hogy a rákkeltő hatás évekkel később jöhet csak elő. Ön szerint én most akkor rákot kaphattam? Vagy 1 db mogyoró, ha aflatoxinnal fertőzött, akkor az még nem okoz rákot? Évente egyszer, kétszer előfordulhat, hogy véletlenül megeszek 1 db fekete mogyorót. Válaszát előre is köszönöm! üdvözlettel
Dr. Tóth Judit válasza aflatoxin témában
Kedves Kérdező! Véleményem szerint ez inkább avas mogyoró lehetett, mivel a magas olajtartalma miatt nagyon hamar képes avasodni. Ennek az íze szerintem savanykás-keserű. Jellegzetes szagú. Az aflatoxin termelődéséhez gombafertőződés szükséges.Tudomásom szerint ezt a megelőzést komoly élelmiszerbiztonsági előírásokkal szabályozzák.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.