Tonhal egészséges-e
Tisztelt Weborvos!
Orvosi tanácsot szeretnék kérni abban, hogy mi az igazság a tonhal fogyasztással kapcsolatban. Net-en olvasgatva arra jutottam, hogy igaz, hogy nagyon egészséges a halfogyasztás, szükség is van rá, viszont manapság már olyan szinten tartalmaznak nehézfémeket a halak, hogy fogyasztásuk gyerekeknek szinte nem is ajánlott, higany, ólom, stb. tartalmuk miatt, illetve nagyon kis mennyiségben hetente.
Mi nagyon szeretjük a hekkfilét, illetve a cápaharcsa filét. Kislányom, aki 13 éves nagyon szereti, ha pároltan készitem, szinte egy fél kilónyit elfogyaszt egy étkezés alkalmával. Nálunk minden héten van egy nap halfiléből készült étel./ Szintén heti egy alkalommal van vásárolt csiperke gombából étel, amit szintén nagyon szeret a gyermekem és jóllakásig eszik belőle./ Eddig azt hittem ezzel jót teszek a családnak, de az olvasottak után már inkább félek, hogy főleg a kislányomnak bajt okoztam a heti egyszeri halfogyasztással.
Azt szeretném tehát kérdezni, hogy tényleg inkább káros a hekkfiléből készült étel, mint egészséges?
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel: Sz. Kati
Dr. Deli Tamás válasza halfogyasztás témában
Kedves Kati! A környezetszennyezés oly mértékű, hogy számos értékes hal húsa szennyeződött higannyal. A jó hír az, hogy nincs minden hal szennyezve. Az amerikai ajánlások szerint a következő halak biztonsággal fogyaszthatóak: a light konzerv tonhal, a lazac és bár nem hal, de a garnélarák is ide tartozik. A kerülendő halfélék közé tartozik a fehér tonhal, a kardhal, a makréla, a cápa és a sügér.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.