Az állati fehérje mikor veszti el állati jellegét?
Tisztelt Webbeteg.hu, nemrég műtöttek daganattal, a direkt állati hús helyett a fehérjéket, aminosavak formájában szeretném magamhoz venni ha lehet. A kérdésem a címmel megegyezik: mikor veszti el 'állati ' jellegét a fehérje, hordozza-e azt még, aminosav formájában is? Ha igen akkor mire kell ügyelnem az, aminosavak fogyasztásakor ha kerülni akarok minden állati eredetű fehérjét? Köszönettel
Irinyi-Barta Tünde válasza fehérje témában
Tisztelt Kérdező! A fehérjék állati vagy növényi eredetűek lehetnek. Amennyiben kerülni szeretné/kell az állati eredetű fehérjéket, akkor mindenképpen a növényi eredetűeket fogyassza. Nem ajánlom a szabadaminosav-tartalmú készítményeket, hiszen túlzott fogyasztásuk esetén károsítják a szervezetet. A táplálékkal bevitt fehérjék emésztése a szervezetben történik meg, melynek során aminosavláncok keletkeznek, amelyekből felépíti a szervezet a saját fehérjéit. Tény, hogy az állati fehérjék biológiai értéke nagyobb, mint a növényi eredetűeké, de megfelelő alapanyag-válogatással (komplettálás) nem lesz hiányos a bevitel. Magas a fehérjetartalma a szójakészítményeknek, a száraz hüvelyeseknek, a kukoricának, a barna rizsnek, a burgonyának. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Barta Anikó Tünde
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.