Ételintolerancia és -allergia
Tisztelt Doktor úr! Évek óta tartó gyomorpanaszaim miatt (hasmenés, hasi görcsök, puffadás, fogyás) nyáron felkerestem egy gasztroenterológust, aki vérvizsgálattal megállapította, hogy semmilyen ételallergiám nincs. Fizikális vizsgálata és a hibátlan laborleletem alapján pedig egészségesnek minősített. A panaszaim továbbra is fennálltak, ezért egy magán belgyógyászati rendelőben egy ételérzékenységi gyorstesztet végeztettem, ahol azt állapították meg, hogy erősen érzékeny vagyok a tejre, élesztőre, teljes tojásra, illetve enyhén a búzára és a kukoricára. Kiiktattam mindezeket az ételeket az étrendemből, azóta szerencsére a panaszaim teljesen megszűntek - bár súlygyarapodás nem történt, ami elég aggasztó számomra. Attól tartok, hogy a fent felsorolt táplálékok elhagyása olyan korlátozott tápanyagbevitelt generál, hogy vitaminhiányom lesz, vagy más következményekkel jár a már szinte egyoldalú táplálkozás, amit így alig tudok változatossá tenni. Emellett szeretnék hízni is, mert a jelenlegi súlyom a normál érték alatt (173/59) van és nem is érzem jól magamat a bőrömben. Mit javasol? Megpróbálhatom egyenként visszavezetni azokat a táplálékokat, amikre elvileg érzékeny vagyok? Lehet bajom belőle? (Ha például a búzára enyhén érzékeny vagyok, akkor, mennyire valószínű, hogy a fokozatos visszavezetéssel az étrendembe nagy károkat okozhatok -, mint pl., amit a lisztérzékenység okoz). Válaszát köszönöm!
Dr. Plósz János válasza ételallergia témában
Jó nyomon jár, az enyhe érzékenységet mutató összetevőket véleményem szerint nyugodtan vissza lehet építeni az étkezésbe. Ha ezek nem okoznak problémát, akkor a későbbiekben kis dózisban a többivel is meg lehet próbálkozni (bár tejtermékek nélkül már biztosítható a megfelelő energia-, vitamin és nyomelem-bevitel is) .
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.