Rákkeltő anyagok
Jó napot kívánok! Szeretném tudni, mit gondol arról, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, csapvîzben található nitrátok, a gyomorba kerülve okozhatnak - e rákot, ha naponta eszek sok zöldséget, (pl sok cékla, amiben állitólag sok van), brokkoli, paprika, paradicsomot, gyümölcsöket, sokat fogyasztok naponta, és általában nyersen eszem ezeket. mert nem szeretném, hogy a vitaminok (főleg vízben oldódó), ásványi anyagok kifőjjenek. Azt is olvastam, hogy a nitrát önmagában nem veszélyes (még sportolók használják is teljesîtmény növeléshez, vérnyomáscsökkentő is), viszont főzéskor a nitrát és a nitrit Egy másik vegyületté alakul, ami rákkeltő. Nem tudom, mi az igazság. Köszönöm.
Dr. Tóth Judit válasza táplálkozás témában
Kedves Kérdező! A nitrát-nitrit problémát nem oldja meg a víz forralása, tehát ez mindenképpen kerülendő.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.